Šojgu potvrdio, podmornica nuklearna: Otkriven i uzrok požara

B92 04.07.2019 09:35
Šojgu potvrdio, podmornica nuklearna: Otkriven i uzrok požara


Glavni razlog za incident na podmornici za istraživanje ruske mornarice je požar u odeljku za akumulator, saopštio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.Glavni razlog za incident na podmornici za istraživanje ruske mornarice je požar u odeljku za akumulator, saopštio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.

Šojgu je izjavio danas da je vojna podmornica u kojoj je u požaru poginulo 14 mornara, nuklearana. 

- Utvrđen je osnovni uzrok incidenta, to je požar u odeljku za akumulator, a onda se proširio - rekao je Šojgu nakon sastanka s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

U dokumentu objavljenom na sajtu Kremlja navodi se da je Šojgu rekao predsedniku Vladimiru Putinu da je požar izbio u mašinskom odeljenju i istakao da je nuklearni reaktor u podmornici bio potpuno izolovan, prenosi Rojters.

Time se praktrično stavlja tačka na spekulacije medija da li je specijalna ruska podmornica, opremljena za duboka zaranjanja, zapravo nuklearna. Inače, u sredu je iz Moskve saopšteno da su pojedini detalji iz istrage o požaru na toj podmornici i smrti 14 mornara, državna tajna.

Ministarstvo odbrane nije odmah saopštilo koji je tip podmornice u pitanju, niti je potvrdilo da je reč o nuklearnoj podmornici.

Ministarstvo je saopštilo da je 14 mornara umrlo od posledica udisanja otrovnih produkata vatre koja je izbila u ponedeljak, dok je podmornica za istraživanje dubokih voda sprovodila vojni nadzor u ruskim teritorijalnim vodama.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak