Oaza mira u raskošu Dodekaneza

Novosti 03.07.2019 21:08
Oaza mira u raskošu Dodekaneza


Tilos je malo i prelepo grčko ostrvo bez masovnog turizma, pod zaštitom Svetog PantelejmonaČISTO more, lepa priroda i sačuvan šarm malog grčkog ostrva na kojem rado dočekuju turiste... Velika gužva naterala je turiste da u Grčkoj traže mirna mesta za odmor, a ostrvo Tilos je upravo takvo. Ova majušna oaza sa 500 stanovnika pripada grupi Dodekaneza i masovni turizam ga nimalo nije dotakao. Naprotiv, ambijent veoma podseća na nekadašnju Grčku kada su je prvi turisti otkrivali.

Ovo je odlično alternativno mesto za one koji ne mogu da podnesu gužve na popularnim grčkim ostrvima. Livadija je luka i jedino mesto na kojem se mogu videti turisti. Jedinstvena turistička atrakcija je Mikro Horio, izuzetno šarmantno selo, napušteno, pa je zbog toga i nazvano "selo duh".

Plaže na Tilosu su posebne, divlje i pomalo neorganizovane, ali je voda savršeno čista, a privatnost zagarantovana. Do većina plaža može se stići pešice ili lokalnim autobusom, a najlepše su Megalo Horio, Livadija i Agios Antonios. Tilos je popularan među kamperima i među onima koji žele da budu u kontaktu sa prirodom.

Oaza mira u raskošu Dodekaneza

Bez obzira na to što ostrvo nije mnogo poznato turistima, izuzetno je bogato istorijom. Pored ostataka iz neolita, koji su pronađeni u pećini Arkadio, najzanimljivija atrakcija je manastir Svetog Pantelejmona, zaštitnika ostrva. Srednjovekovni zamak nalazi se na vrhu planine, blizu sela Megalo Horio.

Oaza mira u raskošu Dodekaneza

Izgradili su ga vitezovi reda Svetog Jovana, a put nije lak podvig za prosečnog turistu. Svi istorijski artefakti, poput slonovače i grnčarije iz neolita, mogu se videti u Paleontološkoj kolekciji. U Arheološkom muzeju Tilosa čuvaju se antički brodovi i klasične skulpture iz helenističkog perioda.

I pored bogate prošlosti, Tilos je ipak mesto za uživanje na praznim plažama, kupanju u čistom moru, šetnju po prirodi i do pravoslavnih crkava, kao i za uživanje uz vino u malim tavernama uz zalazak sunca.  


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak