Kod privatnika klima hladi, u autobusima GSP-a – kako koja

Politika 03.07.2019 16:58
Kod privatnika klima hladi, u autobusima GSP-a – kako koja


Sva vozila koja imaju ispravne uređaje biće obeležena nalepnicama. – Dat nalog GSP-u da se red vožnje uskladi tako da na svaka četiri vozila na određenoj liniji ne bude više od jednog koje nema ispravan klima-uređajPretnje nadležnih da kreću rigorozne kontrole rada klima u javnom prevozu, ali i da slede drakonske kazne za prevoznike koji ih ne uključuju izgleda da su već juče urodile plodom. Reporteri „Politike” provozali su se autobusima privatnih prevoznika i GSP-a. Na osnovu prvog utiska, čini se da su to privatnici. Klime u većini njihovih autobusa juče su radile jače nego ikada. Na slučajnom uzorku u različitim delovima grada, naši reporteri su, kao i ostali putnici, uživali u prijatnoj vožnji na linijama 25, 26, 33, 39, 48, 511... Kako ne bi ispalo da je sreća, odlučili smo da sačekamo nekoliko autobusa na istoj liniji i izbor je pao na liniju 26. U sva tri autobusa koja su naišla u razmaku od desetak minuta klima je radila. Jedina razlika bila je u jačini – hladnije je bilo u autobusima sa manje putnika.

I putnici su svoj deo posla juče uradili kako treba. Pošto su klime radile, nije bilo otvaranja prozora.

Na taj manevar ipak su morali da se odluče putnici koji su koristili vozila GSP-a. Dok je na pojedinim linijama, kao što su 40, 77 ili EKO1, hladilo „za medalju”, u drugim vozilima najvećeg gradskog prevoznika bilo je kao u kotlu. Na takvo iskustvo i juče su se žalili putnici na linijama 27, 29, 31, 65, 67... I tu nije reč samo o starim GSP-ovim autobusima i tramvajima koji nemaju klime, već i o relativno novim autobusima koji klimu imaju poput „solarisa”.

Deo građana koji nemaju izbora i uglavnom se voze GSP-ovim vozilima juče su negodovali pitajući se da li to nadležni, iako su zapretili rigoroznim kontrolama, gledaju kroz prste najvećem prestoničkom prevozniku.

Kako za naš list podsećaju iz Sekretarijata za javni prevoz, Odlukom o javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji grada propisano je da „vozila u obavljanju linijskog prevoza u letnjem periodu moraju biti provetrena, odnosno kada je spoljna temperatura iznad 25 stepeni Celzijusa moraju biti rashlađena, ukoliko poseduju sistem rashlađivanja”.

– U skladu sa tim, vozila GSP-a koja nemaju ugrađen klima-uređaj neće biti predmet kontrole ispravnosti rada ovih uređaja. Pre svega se misli na tramvaje u koje nije moguće ugraditi ih, kao i na autobuse koji će biti isključeni iz saobraćaja posle kupovine 244 vozila u toku ove godine, ali će kod njih biti obavljana kontrola koja se tiče nošenja uniforme i čistoće vozila – preciziraju u sekretarijatu dodajući da se u svim ostalim autobusima GSP-a kontroliše ispravnost i rad klima-uređaja.

– U skladu sa potpisanim ugovorima, prevoznicima se naplaćuje ugovorna kazna od 20.000 dinara za svaku nepravilnost uočenu u svakoj kontroli. Ista odredba prisutna je u ugovoru sa GSP „Beograd”, kao i u ugovorima potpisanim sa privatnim prevoznicima, pa će se na isti način kažnjavati nepravilnosti kod svih prevoznika – kažu u sekretarijatu.

Kontrole će se obavljati kontinuirano u toku godine, a akcenat će biti na adekvatnoj upotrebi klima-uređaja leti i sistema za grejanje zimi. Provere mogu da zadese bilo koje javno vozilo jer će se sprovoditi po sistemu slučajnog uzorka i na osnovu prijava građana.

Kako je juče precizirao sekretar za javni prevoz Jovica Vasiljević, sa GSP-om je situacija drugačija zbog lošijeg voznog parka, ali očekuje da će do 10. jula na ulicama biti 434 GSP-ova vozila sa ispravnim klimama, što je oko 75 odsto od ukupnog broja onih koja saobraćaju u toku leta.    
– Do tog roka sva vozila koja imaju ispravne klima-uređaje biće obeležena nalepnicama da bi građani bili informisani. Dali smo nalog GSP-u da se red vožnje uskladi na taj način da na svaka četiri vozila na određenoj liniji ne bude više od jednog koje nema ispravnu klimu – kazao je Vasiljević.

Otkako su krenule žalbe građana i oštrija reakcija nadležnih, obznanjeno je da neke od klima ne rade zbog štednje goriva. Obelodanjeno je i da pojedini rashladni uređaji u nekim autobusima GSP-a ne rade jer fale delovi. Zašto u susret letu delovi nisu na vreme nabavljeni i klime nisu na vreme popravljene, ali i koja tačno vozila najvećeg prevoznika uopšte nemaju sistem za rashlađivanje, u GSP-u nisu bili raspoloženi da odgovore. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak