Srpska lista: Poternica za Radoičićem zastrašivanje Srba i politički napad

RTV 03.07.2019 14:56
Srpska lista: Poternica za Radoičićem zastrašivanje Srba i politički napad


Raspisivanje poternice za potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem je politički napad i pokušaj zastrašivanja Srba, ali i skretanja pažnje javnosti sa više od 30 saslušanih pripadnika OVK pred Specijalnim sudom zbog zločina nad srpskim i nealbanskim stanovništvom, saopštila je danas Srpska lista.Srpska navodi da je poternica raspisana bez dokaza, da bi se zastrašili Srbi koji ne pristaju da "mirno gledaju kako albanska čizma gazi nedužan narod, poput Radoičića".

Dodaju da predstavnicima kosovskih Albanaca nije bilo dovoljno što su proterali više od 245.000 Srba sa Kosova i Metohije od 1999. godine do danas, nego 2019. godine nastavljaju da montiranim optužnicama sprovode tihi progon srpskog naroda.

Podsećaju da Priština nije član Interpola, jer nije članica UN, te da nije u mogućnosti da raspiše međunarodne poternice, već to mora da učini UNMIK, koji za takav akt mora da ima dokaze.

Dodaju da zato najave o raspisivanju poternica nemaju pravni značaj, već predstavljaju politički napad na Radoičića, koji će, dodaju, nastaviti da se bavi politikom kako bi zaštitio srpski narod i njihovo pravo na slobodu, mir i razvoj.

"Ukoliko pak Priština želi da se pozabavi poternicama, onda bi mogla da odgovori na zahteve kojima se veliki broj lidera kosovskih Albanaca već nalazi na međunarodnim poternicama", navodi Srpska.

Dodaju da institucionalno nasilje koje se sprovodi nad srpskim narodom i uglednim Srbima ima za cilj da obeshrabri i onemogući borbu za pravo na život na KiM, te ističu da jedina stvar koja u hajci na Radoičića nedostaje jesu dokazi.

"Izmišljene i naručene priče kojima pokušavaju da uprljaju ugled Radoičića i ostalih Srba nisu i neće nikada biti dokazi. Ono što je Radoičićeva jedina krivica je to što je pokazao da ga Priština ne može kupiti niti uplašiti, i da je Srpska lista politički objedinila srpski narod u nameri da opstane i ostane na KiM", navela je Srpska lista.

Ističu da kosovski lideri mesecima unazad, zbog poraza na međunarodnoj sceni u nameri da potvrde nekakvu svoju državnost, kosovski lideri pokušavaju da tu virtuelnu državnost demonstriraju primenom nasilja i disciplinovanjem Srba.

"Ipak, podsećamo ih na reči iz Gorskog vjenca kojima se opisuje naš narod Tvrd je orah voćka čudnovata, ne slomi ga al' zube polomi", zaključuje Srpska.

Đurić: Srbija će zaštiti naše ljude na Kosovu i Metohiji

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić ocenio je danas da je nalog za hapšenje Radoičića deo specijalnog rata kojim Priština nastoji da stvori utisak da Srbi nemaju nikakvu sistemsku zaštitu i da je njihov glas nevažan, jer isključivu moć odlučivanja imaju Albanci i "njihova UČK elita".

Đurić je ocenio da je hajka na funkcionere Srpske liste, nalog za hapšenje Radoičića i optužnica protiv Ivana Todosijevića, poruka Srbima da je svaki njihov otpor beznadežan, budući da samovolji Prištine ne mogu izmaći čak ni lokalni srpski politički lideri.

"Porukom da je i prištinsko pravosuđe oružje u rukama projekta potpune albanske dominacije na samoproglašenom Kosovu, Srbima se sugeriše da se svaki od njih može naći na udaru jednog takvog sistema i da za njih ne važe nikakva ljudska ili demokratska prava", naveo je Đurić.

On je istakao da Srbi u južnoj pokrajini treba da znaju da je Srbija garant njihove bezbednosti i dostojanstva i da će se najodlučnije odupreti nastojanjima da se uspostavi dominacija i strahovlada Prištine u većinski srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

"Srbija će, naglašavam još jednom, naći način da zaštiti naše ljude na Kosovu i Metohiji, jer niko ne može da ih natera ni da napuste svoja ognjišta, ni da budu Kosovari a ne Srbi", istakao je Đurić u saopštenju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak