Radnje na severu KiM pod katancem do daljeg

RTS 02.07.2019 17:03
Radnje na severu KiM pod katancem do daljeg


Sve srpske radnje na severu Kosova su zatvorene zbog protetsta, a tako će ostati do daljnjeg, potvrdio je predsednik Udruženja privrednika sa severa Kosova Radoš Petrović.Sve radnje, ugostiteljski i privredni objekti na severu Kosova i Metohije su zaključani. Od juče je sve stalo, ništa ne radi, a do kada će to trajati odlučiće Udruženje privrednika, koji ne mogu da posluju više od sedam meseci zbog prištinske takse od sto odsto na proizvode iz centralne Srbije. Kamioni sa albanskom robom i danas su došli u Bošnjačku mahalu. Privrednici zasedaju u 19 časova.

Žitelji Kosovske Mitorvice su obezbedili zalihe, ali je pitanje dokle će trajati. Nema promena u odnosu na jučerašnji dan. Radnje, lokali, ugostiteljski objekti ni danas neće raditi, javlja dopisnik RTS-a. 

Predsednik Udruženja privrednika na severu Kosova i Metohije Radoš Petrović rekao je da će ova mera biti na snazi sve dok Priština ne ukine takse.

Petrović ističe da su upozoravali da ne mogu da posluju sa taksama i da je ovo iznuđeno stanje.

Zbog mera kosovske vlade, odnosno visokih nameta, roba iz centralne Srbije ne stiže do Srba ni na severu ni na jugu KiM.

U Bošnjačku mahalu, u severnom delu Mitrivice, oko 11 sati dovezena su dva kamiona iz južnog dela grada – reč o prehrambenoj robi i robi za svakodnevnu upotrebu. 

Niko od Srba koji žive u severnom delu se nije odazvao ovom pozivu i ne kupuje ovu robu.  

Po najavi kosovskog premijera Ramuša Haradinaja da će otvoriti privremene veleprodaje zajedno sa kosovskim trgovcima, u Bošnjačku mahalu u severnoj Mitorvici juče su takođe dovezena dva kamiona sa robom za prodaju.

Nudili su vodu, ulje, brašno, sredstva za higijenu, zadržali su se par sati, a prodavci na kamionima su rekli da Srbi nisu pokazivali interesovanje da trguju. U blizini kamiona vidno je bilo prisustvo policije.

U etnički mešovitom delu severne Kosovske Mitrovice, u Bošnjačkoj mahali, radnje čiji su vlasnici Albanci juče su bile otvorene. Međutim, Srbi nisu kupovali u njima. 

Oči svih uprte su u međunarodnu zajednicu i Beograd. Iz Beograda stižu poruke da neće ostaviti ovdašnje Srbe. IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak