Nasa kreće u istraživanje najvećeg Saturnovog satelita

RTS 01.07.2019 16:02
Nasa kreće u istraživanje najvećeg Saturnovog satelita


Američka svemirska agencija Nasa uskoro će poslati bespilotnu letelicu „dragonflaj“ u misiju istraživanja Titana, najvećeg Saturnovog satelitaCilj ove misije je da se istraži više mesta pogodnih za život. Nasa je saopštila da će dvostruki kvadrokopter „dragonflaj" sleteti na više odredišta na Titanu, jer na ovom satelitu vladaju uslovi slični onim na Zemlji pre četiri milijarde godina.

Ovako bi trebalo da izgleda misija na Titan

Ukoliko misija „dragonflaja" bude uspešna, mogla bi pomoći u otkrivanju nastanka života na našoj planeti. Ovakva otkrića mogu ponuditi važne podatke u potrazi za životom u svemiru.

Ova misija je deo Nasinog konkurentnog programa „Nju frontijers" i ima za cilj da otkrije kako je hemija ustupila mesto biologiji.

Naučnici su odavno smatrali da je satelit Titan najpogodnije mesto za istraživanje. Mnogi misle da bi se na njemu mogao razviti život mikroorganizama.

Pejsažom Saturnovog najvećeg pratioca dominiraju peščane dine i vodeni tokovi sastavljeni od ugljovodonika, tečnog metana i etana. Titanova površina je prekrivena čvrstim slojem leda ispod koga se nalazi rezervoar tekuće vode za koji astrofizičari veruju da je iste temperature kao voda u plićaku Tihog okeana.

Titan se organski sastoji od kompleksnih molekola koji mogu biti, u najmanju ruku, preteče vanzemaljske biologije. Stoga je Titan odavno predmet fascinacije astrofizičara. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak