Penzije za više udovica

Novosti 01.07.2019 13:21
Penzije za više udovica


Ustavni sud proglasio neustavnom jednu odredbu Zakona o penzijskom osiguranju. Dužina braka neće biti prepreka za nasleđivanje porodičnih primanjaMLADE udovice koje su tek stupile u brak sa mnogo starijim muškarcem, a pritom nemaju zajedničko dete, uskoro će imati pravo na porodičnu penziju. To znači da će i posle nekoliko dana zajedničkog života moći da naslede penzioni ček. Međutim, to važi samo ako u trenutku smrti supružnika imaju bar 45 godina.

Ustavni sud Srbije proglasio je neustavnom odredbu Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koja predviđa da pravo na porodičnu penziju preminulog, koji je u vreme zaključenja braka navršio 65 godina, može naslediti njegov bračni drug samo pod uslovom da imaju zajedničko dete ili da je brak trajao najmanje dve godine.

Po mišljenju Ustavnog suda, ovim je povređeno načelo zabrane diskriminacije iz člana 21 Ustava po osnovu starosti. Oni naglašavaju da ni deo koji se odnosi na propisivanje godina starosti u kojima je preminuli zaključio brak nije u saglasnosti sa najvišim pravnim aktom.

- Uvođenjem novih uslova za ostvarivanje prava na porodičnu penziju, i to samo kad je reč o situaciji sklapanja braka posle navršene 65. godine života osiguranika, sa obrazloženjem sprečavanja zloupotrebe prava na brak i prava na porodičnu penziju, zakonodavac je napustio teren legitimnog cilja ovog zakona - smatra Ustavni sud.

Najviši sud je ukazao da pitanja trajanja braka i prava koja iz njega proističu uređuje Porodični, a ne Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Prema slovu Zakona o PIO, pravo na porodičnu penziju ne može da zastari, ali se moraju ispuniti osnovni zahtevi kako bi se ona isplaćivala. Važeći propis garantuje da ona može biti ponovo aktivirana čak i u slučaju kada nastupi pauza u njenom isplaćivanju usled neispunjavanja uslova nekog od članova primarne porodice.

USLOV - 45 GODINA

Ako je udovica u momentu smrti supružnika bila mlađa od 45, nikada neće moći da ostvari pravo na porodičnu penziju u slučaju kad posle smrti muža ostanu deca koja imaju pravo na njegovu porodičnu penziju.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak