SAD i Kina obnavljaju pregovore

RTS 30.06.2019 19:24
SAD i Kina obnavljaju pregovore


Vašington i Peking se na samitu G20 dogovorili da obnove trgovinske pregovore.Predsednik SAD Donald Tramp je najavio da će američke kompanije nastaviti da sarađuju sa kineskim "Huavejem", ali da će se pitanje prodaje proizvoda te firme rešavati na kraju pregovora. Kina spremna za razgovor o suštinskim pitanjima, poručio predsednik Si Đinping.

U Osaki je završen sastanak Grupe 20 najrazvijenijih država sveta. Na marginama samita, najveću pažnju je izazvao sastanak predsednika SAD i Kine – Donalda Trampa i Si Đinpinga.

Vašington i Peking su se dogovorili da obnove trgovinske pregovore. Šef Bele kuće je najavio i da će američke kompanije nastaviti da sarađuju sa kineskim tehnološkim gigantom "Huavejom", ali da će se pitanje prodaje proizvoda te firme rešavati na kraju pregovora.

Predsednik Si je izrazio nadu da će Amerika pravedno tretirati kineske kompanije. Razgovor je imao za cilj smanjenje tenzija zbog trgovinskog rata dve najjače privrede na svetu.

Tramp je naglasio da je imao sjajan sastanak sa predsednikom Sijem i da će nastaviti trgovinske pregovore. "Kao što znate imamo odlične odnose, ali želimo nešto da uradimo kako bismo ujednačili trgovinsku razmenu. To je zapravo veoma lako uraditi i mislim da smo blizu toga. Bila bi istorijska stvar ako bismo postigli fer trgovinski sporazum", smatra Tramp.

Američki predsednik je rekao da u ovom trenutku može da obeća da SAD neće ukidati tarife na kinesku robu, ali i da neće uvoditi nove. "Radićemo sa Kinom kako bismo postigli fer trgovinski sporazum. Korist će imati i naši farmeri sa Srednjeg Zapada koji će prodavati robu Kini'', rekao je Tramp.

Si Đinping je istakao da Kina i Amerika imaju korist od saradnje, a da gube kada su u sukobu. "Saradnja i dijalog su uvek bolji nego trvenja i konfrontacije. Spremni smo za razgovor o suštinskim pitanjima koja se tiču razvoja odnosa naše dve zemlje. Želimo da utvrdimo pravac naše buduće saradnje, zasnovane na koordinaciji i stabilnosti'', poručio je Tramp.

Putin: Odnosi sa SAD moraju biti bolji

Na završnoj konferenciji za novinare, ruski predsednik Vladimir Putin naglasio je da će Rusija uraditi sve što je potrebno da bi se popravili odnosi sa Vašingtonom i da oni moraju biti bolji.

"Sastanak sa predsednikom Trampom je bio veoma dobar, pragmatičan. Razgovarali smo i o ekonomskoj saradnji naše dve zemlje. Američki predsednik je tokom razgovora pokrenuo pitanje oslobađanja ukrajinskih mornara, kao prioritetno. Još nema odluke o tome, ali to pitanje ne sme da se koristi kao političko sredstvo'', napomenuo je Putin.

Skup u Osaki završen je postizanjem saglasnosti zemalja učesnica o potrebi promovisanja pravedne, slobodne trgovine, bez diskriminacije, što je najavio japanski premijer Šinzo Abe. To je i deo završnog kominikea.

"Potrebno je smanjiti jaz u bogatstvu između industrijski razvijenih država i zemalja u razvoju. Globalizacija i tehnološke inovacije su donele ogromne koristi, ali i zabrinutost zbog povećanja tih razlika. Moramo se suočiti sa tim pitanjem i plodove industrijskog rasta rasporediti u svim društvima. Važna su ulaganja u visoko kvalitetne infrastrukturne projekte u zemljama u razvoju'', rekao je Abe.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, koji je odvojeno razgovarao sa Putinom i Trampom, naglasio je da očekuje isporuku protivvazdušnog sistema S-400 koji je kupljen od Rusije.

Tramp je tokom razgovora rekao da želi da se to pitanje reši bez narušavanja bilateralnih veza, ali je i priznao da je situacija komplikovana.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak