Cela Hrvatska se pita - šta će uraditi Kolinda?

Mondo 29.06.2019 17:23
Cela Hrvatska se pita - šta će uraditi Kolinda?


Pitanje svih pitanja ovih dana u Hrvatskoj je da li će Kolinda Grabar Kitarović objaviti predsedničku kandidaturu. Neke njene dvosmisleno zagonetne izjave proteklih dana, ukazuju da je ona u ozbiljnoj dilemi da li će u predsedničku trku.Analitičar Ivan Rimac ne veruje da će Kitarović odustati od kandidature, a ako, kaže, to i učini onda će to biti blamaža koliko za nju lično, toliko i za HDZ.

Prema pisanju portala NET, o njenoj kolebljivosti svedoči nedavna izjava u Vukovaru, kada je rekla da je često odlazila zbog školovanja i posla i uvek se vraćala.

"Kako god moj život bude išao, penziju ću definitivno provesti u Hrvatskoj", rekla je ona, podseća portal.

Navodi se i da podjednako intrigira izjava koju je Grabar Kitarović dala u utorak, za vreme tradicionalnog svečanog prijema na Pantovčaku povodom Dana državnosti, kada je rekla:

"Želim predsednički mandat odraditi do kraja. Šta će biti nakon toga - ne znam. Narod će odlučiti. Ne bojim se ničega. Posla uvek ima u svetu. Kad vam se jedna vrata zatvore, druga se otvore" , rekla je i, kako se navodi, bacila novi mamac medijima, protivkandidatima i javnosti generalno.

Osim nje same, dosad je najviše sumnje u mogućnost ulaska Grabar-Kitarović u kampanju za drugi predsednički mandat sugerisao HDZ-ov veteran Vladimir Šeks kada je pre desetak dana u intervjuu na Novoj TV, na pitanje postoji li mogućnost da aktualna predsednica odustane od trke za novi mandat, iznenadio prilično nepovezanim, ali značajnim odgovorom:

"Ne bih ulazio u takve spekulacije. Sumnjam da je to realno. Moguće je, priča se koješta, da bi se njoj moglo prišiti nešto što bi je moglo kompromitovati."

Promišljena ili pak sponatno izrečena, Šeks-ova izjava zamutila je vodu, a na površinu izbacila razne glasine, među ostalima i onu o nekakvoj, po predsednicu kompromitujućem snimku.

S druge strane, navodi portal NET, takođe je uočljivo da šef HDZ-a Andrej Plenković već nedeljama unazad rezolutno ponavlja da će Grabar-Kitarović biti predsednička kandidatkinja HDZ-a.

Usred te kakofonije ostaje i prisetiti se kako je sama Grabar-Kitarović u više navrata proteklih meseci govorila da će "odluku objaviti kada za to dođe vreme" te da je "neće doneti pre 5. avgusta", odnosno Dana pobede.

Na pitanje kako tumači njeno oklevanje, politički analitičar Ivan Rimac kazao je da ne veruje da će Grabar-Kitarović odustati od kandidature.

"HDZ- u je potrebano da ima svog kandidata i oni su već odavno odlučili da to bude ona jer u ovom trenutku i ne mogu uvesti drugog kandidata u trku. Ono što se sada događa jeste to da Grabar-Kitarović zapravo pokušava kroz funkciju predsednice da vodi kampanju i na taj način osloboditi budžet za vrhunac kampanje", rekao je Rimac.

Prema njegovim rečima, aktuelna predsednica će još neko vreme moći da oteže i da kao predsednica putuje po Hvatskoj, ne teretiti budžet kampanjom.

"Međutim, to joj donekle ograničava mogućnosti da uđe u dijaloge s drugim kandidatima, jer ona nije kandidat sve dok ne objavi da će se ponovno kandidovati", precizira Rimac.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak