U Francuskoj prvi put više od 45 stepeni Celzijusa

Danas 28.06.2019 21:08
U Francuskoj prvi put više od 45 stepeni Celzijusa


U Francuskoj je prvi put zabeleženo više od 45 stepeni Celzijusa, na jugu zemlje, dok je cela Evropa pogođena talasom toplote sa izuzetno visokom temperaturom.U mestu Vilvijej na jugu Francuske danas je u 15.00 bilo 45,1 stepen Celzijusa.

"Francuska se pridružila klubu evropskih zemalja sa rekordnom temperaturom od 45 stepeni, kao što je zabeleženo u Bugarskoj, Portugalu, Italiji, Španiji, Grčkoj i Severnoj Makedoniji", naveo je francuski meteorolog Fransoa Žobar.

Poslednja rekordno visoka temperatura u Francuskoj je zabeležena u avgustu 2003. kad je u jednom gradiću bilo 44,1 stepen Celzijusa.

Evropa se od ponedeljka suočava s talasom toplote, a stručnjaci procenjuju da će se takvi talasi ponavljati zbog poremećaja klime.

U Španiji dve žrtve vrućine

Španija, uz Francusku, danas beleži rekordne temperature, a u centralnom delu zemlje zbog vrućine su stradala dva muškarca, javila je agencija Rojters.

U Valjadolidu je od vrućine umro 93-godišnji muškarac koji se srušio na ulici, dok je u gradiću kod Kordobe 17-godišnji mladiж preminuo nakon što je skočio u bazen posle dana provedenog na polju. Očekuje se da će temperature u pojedinim delovima Španije dosegnuti novi rekord za jun od 43 stepena.

Španija je od 1975. doživela devet toplotnih udara u junu, od kojih pet samo u posednjoj deceniji, objavio je španski meteorološki zavod. Eskstremno visoke temperature su i u Francuskoj gde je oko 4.000 škola zatvoreno ili imaju skraćene časove. U pariskoj regiji Il d’ Frans za više od polovine automobila već je zabranjen saobraćaj zbog zagađenja vazduha, a za saobraćajnim ograničenjima posegnuli su i gradski oci u Lionu, Strazburu i Marsesju.

Očekuje se da će toplotni talas potrajati do početka iduće sedmice.

U četvrtak je taj rekord oboren, jer su u gradiću Karpentrasu izmerena 44,3 stepena, da bi već danas i to bilo nadmašeno kada je u francuskoj varošici Vilevil izmerena temperatura od 45,1 stepen, što je najviši nivo u toj državi ikada, preneo je Parizijen.

Francuska ministarka zdravlja Anes Buzin kazala je da su svi u opasnosti zbog tako visokih temperatura, a nacionalna meteorološka služba objavila je crveni alarm za četiri podruиja na jugu zemlje.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak