Vučić: Vreme da se na Srbiju koja pobeđuje naviknu i svi drugi

N1info 28.06.2019 21:05
Vučić: Vreme da se na Srbiju koja pobeđuje naviknu i svi drugi


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija danas nikome ne predstavlja problem već šansu za sve i dodao da je vreme da se na Srbiju koja pobeđuje "naviknu i svi drugi".On je na svečanosti kod Kraljeva, na otvaranju aerodroma za civilni saobraćaj Morava, rekao da Srbija danas "ne gubi ni u jednoj sferi" i da "krupnim koracima korača u pobede koje ne znače poraze bilo koga drugog".

"To je nova Srbija koju stvaramo, Srbija rada i Srbija koja pobeđuje, koja želi da pomogne svom narodu ne ugrožavajući bilo koga drugog", kazao je Vučić.

Govoreći o Vidovdanu, on je rekao da je to dan velikih srpskih poraza, ali i pobeda, kao i da je Srbija danas naučila kako da izvuče pouke iz tih poraza.

"Danas moramo da biramo ne aplauze nego rad, autoputeve, nove aerodrome, radnike i nove poslove kao našu budućnost, ne odričući se onog najvažnijeg i najsvetijeg u našoj istoriji, a to je očuvanje našeg imena i prezimena. Moramo u korak sa svetom ne dajući nikom za pravo da naša deca ne uče srpski jezik i da ne znaju dobro šta je bilo u Jasenovcu i Jadovnu, na Solunskom frontu ili u sukobima 90-ih", naveo je predsednik Srbije.

Vučić je kazao da je "posebno ponosan" što, kako je rekao, "više nismo žrtve i što danas nema potrebe da se tako obraćamo ni svojoj, ni međunarodnoj javnosti".

"Danas sami stvaramo svoju sudbinu, o njoj sami odlučujemo. Ne tražimo uzroke za slabije rezultate u drugima nego u nama samima, svesni da od našeg truda zavisi naša budućnost. Srbija danas veruje u sebe i ne pada joj napamet da bilo koga ugrožava, ali i nema potrebe da izgovaramo velike reči kako bi dobijali poene od našeg naroda", kazao je Vučić.

On je kazao da Srbija želi da živi u miru sa svima ali i dodao da "niko neće moći da je komada niti da proganja Srbe kao u prethodnim decenijama i vekovima".

"Ekonomski razvoj i veća snaga naših oružanih snaga više od busanja u prsa govori da smo spremni da sačuvamo našu zemlju. Osnovna razlika u odnosu na vreme kada smo verovali samo u naše ratničke sposobnosti je u činjenici da Srbija više ne gubi. Ne lupamo u ratničke talambase ali ćemo znati kako da sačuvamo zemlju i narod tražeći mir i stabilnost", kazao je Vučić.

On je poručio vlastima u Prištini da ne napadaju Srbe na Kosovu, kako one na severu tako i one koji žive južno od Ibra, navodeći da ako u njihovu zaštitu ne stanu oni čiji je to posao, postoje oni koji će "čuvati i zaštititi svoj narod".

Dodao je da od zemalja regiona ne traži ništa više osim toga da Srbe u tim zemljama poštuju "baš onoliko koliko mi cenimo vas".

"Ne tražimo ništa ni od koga nego samo kažemo da smo jedan isti narod i u Srbiji, i u Crnoj Gori, BiH, Hrvatskoj, Severnoj Makedoniji i da nema razlika između Srba koji žive u različitim državama regiona i da ćemo se međusobno pomagati i živeti jedni za druge. Sa svima želimo dobre odnose, ništa tuđe nećemo ali poštujte Srbiju onoliko koliko mi cenimo vas", kazao je predsednik Srbije.

Govoreći o otvaranju aerodroma Morava, Vučić je rekao da je to "mala pobeda koja najavljuje mnogo velikih pobeda u budućnosti".

"Ovo je jedno od mnogih novih mesta sa kojih Srbija može preko neba do novih ciljeva i rezultata. Aerodrom Morava je prvi civilni aerodrom koji otvaramo u Srbiji posle 33 godine ali nije poslednji. Naći ćemo načina da to uradimo sa Ponikvama i između Bora i Zaječara, da završimo sve autoputeve, a da ne ugrozimo javni dug", rekao je Vučić.

"Nećemo dozvoliti da bilo ko u regionu ugrožava identitetska prava Srba"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija neće nametati svoju volju drugim državama, ali da "neće dozvoliti da bilo ko u regionu ugrožava identitetska prava Srba", poput prava na jezik i ćirilično pismo.

Obraćajući se novinarima posle sastanka sa predstavnicima Srba iz regiona koji su prisustvovali otvaranju aerodroma Morava kod Kraljeva za civilne letove, Vučić je kazao da Srbija neće ponavljati greške iz prošlosti ali da će, poštujući sve druge države, "podržavati borbu za opstanak našeg naroda na vekovnim ognjištima".

"Pokazali smo jedinstvo na ovom sastanku, opredeljeni da se za naše ciljeve borimo mirnim sredstvima, ne ugrožavajući integritet drugih. Razmatrali smo položaj Srba u svakoj zemlji regiona, kako možemo da pomognemo. Govorili smo o stvarima koje nisu lake, posebno kada je reč o situaciji u Crnoj Gori. Gradićemo mnogo toga, a posebno ćemo raditi na identitetskim pravima Srba", kazao je Vučić.  

Komentarišući naslovnu stranu lista Danas u vezi sa obećanjima koje je posle poplava dao stanovnicima beogradskih naselja sa leve obale Dunava, Vučić je kazao da će izgradnja kanalizacije u tom delu glavnog grada početi odmah nakon što 4. jula bude potpisan ugovor između Grada Beograda i Evropske investicione banke.

"To je jedino dugoročno rešenje. Ogroman novac je u pitanju, ali ćemo ispuniti obećanje građanima", rekao je Vučić i dodao da je "zadovoljan" trudom ljudi na otklanjanju posledica poplava.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak