Nagrada za životno delo: Simke za sva vremena

Novosti 27.06.2019 17:03
Nagrada za životno delo: Simke za sva vremena


Zoranu Simjanoviću uručena nagrada Darko Kraljić. Priznanje koje se dodeljuje za životno delo ili za poseban muzički podvig u protekloj godini, Zoran Simjanović je poneo kao treći laureatOVO ne znači da ste me se rešili, obećao je ili "zapretio" u sredu Zoran Simjanović Simke, na radost kolega i poštovalaca koji su se okupili povodom uručenja nagrade "Darko Kraljić" ovom, malo je reći, plodnom kompozitoru.

Priznanje koje se dodeljuje za životno delo ili za poseban muzički podvig u protekloj godini, Simke je poneo kao treći laureat, posle Kornelija Kovača i Vojkana Borisavljevića. Obojica su prisustvovala svečanom uručenju u prostorijama Udruženja kompozitora i SOKOJ, koji je pokrovitelj nagrade - koja podrazumeva kristalnu statuetu sa likom Kraljića koja je Koraksov rad, i autorski koncert.

O Simketovom vanrednom postignuću na polju (ne samo) primenjene muzike, govorili su predsednica UKS Ivana Trišić, i teoretičarka umetnosti i medija Marija Ćirić. Radoslav Zelenović, direktor Centra za digitalizaciju SANU, nije ispoštovao želju laureata da ne govori duže od dva minuta - obrazloživši da je to nemoguće budući da je reč o čoveku čija biografija sadrži 69 strana i koji je svojom muzikom oplemenio 67 igranih i više od 55 TV filmova ili serija, preko 50 crtanih i preko 500 reklamnih spotova.

Kompozitor Radoslav Graić pročitao je obrazloženje žirija kojim je predsedavao a u kome su sedele i kolege Radivoje Rade Radivojević, Zoran Lesendrić, Srđan Marjanović (koji je samo priznanje uručio laureatu) i Aleksandra Milutinović. U njemu se, između ostalog, navodi da je Simjanović jedan od najistaknutijih i najuspešnijih kompozitora srpske filmske muzike. 


MUZIČKI VREMEPLOV

NA nezaboravne melodije iz Simketovog opusa podsetio je juče bogat program, koji su vodili glumci Srđan Timarov i Andrijana Oliverić - zvezde mjuzikla "Male tajne" sa velikim uspehom igranog u "Madlenijanumu", koji je po Simketovim rečima u celosti posvećen upravo Darku Kraljiću.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak