Novi sistem od 1. jula: Prekid programa zbog udesa

B92 27.06.2019 14:26
Novi sistem od 1. jula: Prekid programa zbog udesa


Novi sistem za obaveštavanje vozača putem radio-programa u slučaju nezgoda na putu i informisanju javnosti za bezbedno odvijanje saobraćaja počinje 1. jula.
Direktor policije Vladimir Rebić potpisao je u sredu ugovor sa predstavnicima JP „Putevi Srbije“, Regulatornog tela za elektronske medije, Javnog preduzeća „Emisiona tehnika i veze“ i Radio-televizije Srbije o novom sistemu za obaveštavanje vozača putem radio-programa u slučaju nezgoda na putu i informisanju javnosti za bezbedno i nesmetano odvijanje saobraćaja.

"Ovo je važan dan za bezbednost saobraćaja u Republici Srbiji jer smo posle osam meseci uspeli da uspostavimo ovaj sistem. Inače, jedan tragičan događaj koji se dogodio u novembru prošle godine na auto-putu u zoni Jagodine, kada je stradalo osam osoba, nakon izvršenih analiza, pokazao je da je do nezgode došlo zbog neobaveštenosti vozača o izuzetno gustoj magli“, rekao je Rebić.

Direktor policije je poručio da će ovaj sistem biti u funkciji od 1. jula i da će svi vozači na auto-putevima Srbije, od Ibarske magistrale od Beograda do Kraljeva pa nadalje, imati mogućnost da budu upozoreni od RTS-a o bitnim okolnostima i dešavanjima na putevima.

Rebić je istakao da će MUP uz pomoć „Puteva Srbije“ brzo i efikasno informisati vozače o eventualnim nezgodama i drugim okolnostima, kao i o preusmeravanju saobraćaja, čime će se znatno povećati bezbednost saobraćaja na srpskim putevima.

Direktor JP „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak rekao je da će prilikom svakog većeg sudara, guste magle ili drugog problema na putu, Ministarstvo unutrašnjih poslova obavestiti Radio-televiziju Srbije, koja će prekinuti program kako bi učesnike u saobraćaju upozorili o novonastalim okolnostima, čime će se sprečiti saobraćajni zastoji, a putovanje učiniti bezbednijim.

Milica Kuburović, glavna i odgovorna urednica „Radija Beograd 202“, naglasila je da će na ovaj način učesnici u saobraćaju pravovremeno dobiti informacije i uputstva za ponašanje na putu, što će smanjiti broj saobraćajnih nezgoda, kao i gužve na saobraćajnicama.IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak