Na vrhuncu karijere Janko Tipsarević čuo najstrašniju vest: Danima ni sa kim nisam razgovarao jer nisam video izlaz"

Žena 26.06.2019 18:06
Na vrhuncu karijere Janko Tipsarević čuo najstrašniju vest: Danima ni sa kim nisam razgovarao jer nisam video izlaz"


Na vrhuncu karijere, Janko Tipsarević saznao je da ima tumor na peti. To saznanje došlo je uz strah da postoji mogućnost da će ostati i bez noge, a Janko se danas prisetio svoje borbe, strahova i depresije kroz koju je prošao.Teniser Janko Tipsarevićgovorio je danas u emisiji "Na prvom mestu" o teškoj borbi kroz koju je prolazio na vrhuncu karijere. Sve je počelo 2013. godine. Prošao je jednu operaciju pete, pa onda i drugu.

- Nakon druge operacije pete lekari su mi dali prognozu da možda više nikada neću moći da se bavim tenisom na onom nivou na kojem želim. Rekli su mi: “Janko, ukoliko ti se po treći put vrati tumor, ti ćeš moći normalno da živiš, ali nećeš više moći da igraš tenis”. To je bila agonija. Upadao sam u depresiju i povlačio se. Prolazilo je i po nekoliko dana da ni sa kim nisam ni reč progovorio. Jednostavno nisam imao volju da pričam jer nisam video izlaz. Nikada nisam mislio da okončam karijeru, ali jeste mi bilo preteško. Onda bih se naterao da odem u teretanu i odradim kondicioni trening koliko mogu. Čitao sam, gledao tenis, radio nešto korisno. Rad mi je najviše pomogao da prevaziđem krize - pričao je Janko svojevremeno u svojoj ispovesti za "Blic".

Podsetimo, prve dve hirurške intervencije Janko je imao na peti na kojoj mu je odstranjeno 80 posto plantarne flascije zbog tumora koji se dva puta vraćao, a treća intervencija bila je na kolenu.

- Prvo sam se suočio sa povredom planetarne fascije. Bio sam podvrgnut najrazličitijim tretmanima, od ubijanja belih krvnih zrnaca, preko zračenja, do koktela injekcija koje sam dobijao u stopalo. Pomoć sam potražio kod vrhunskih svetskih lekara i svaki put dobijao različite dijagnoze i tretmane lečenja koji nisu pokazivali zadovoljavajuću efikasnost. Prolazio sam kroz agoniju i agresivne terapije, sve dok se nije pojavio tumor koji je na srecu bio benigni i koji sam operisao u Nemačkoj. Oporavak je bio brz, međutim, pojava novog tumora na drugom mestu iznova nas je deprimirala. Usledila je još jedna operacija, posle koje više nisam mogao da hodam bez štaka - govorio je Janko Tipsarević medijima.

Borbu su pratile mentalne i fizičke krize. Dani su mu prolazili u neizdrživim bolovima, a u jednom trenutku je, zbog prevelike količine lekova protiv bolova imao i probleme sa jetrom.

- Pio sam ih kao bombone, samo da bol prestane - otkrio je Janko, koji se u tom periodu skoro sasvim zatvorio u sebe. Pristup njemu imale su samo supruga Biljana i ćerkica Emili koja mu je, kaže, bila najveći izvor snage. Depresija ga je dugo lomila, a obraćao se i profesionalcima za pomoć. Međutim, sve što je istinski želeo je da igra tenis - a baš to nije mogao.

- Nisam mogao da podnesem ničije interesovanje. Kada bi me prijatelji pitali kako sam to me je dodatno poražavalo. Jer nisam znao šta da im kažem. Zato su i oni počeli da mi šalju poruke: “Ej, ne pitam te kako si, nego samo da vidim šta radiš, je l ti treba nešto, šta ima novo”. Potražio sam i pomoć psihologa i psihijatra. Pomagalo je. Nisam baš socijalna osoba i nemam preveliki krug ljudi oko sebe, ali sam prezadovoljan što me nijedan prijatelj nije razočarao - rekao je Janko za "Blic".

Danas je Janko ponovo na terenu i ponovo onaj stari.

Ovih dana na Jankovim terenima Teniske akademije Tipsarević Nole je trenirao tokom boravka u Beogradu, pa je tim povodom upitan "Šta kaže Janko, imaš li kvaliteta da treniraš na njegovoj Akademiji?".

- Pa evo, dozvolio mi je, za sada besplatno koristim termine, a zauzvrat se slikam, delim autograme i reklamiram Janka, on je moj idol, samo da mi dozvoli da besplatno treniram ove nedelje - rekao je nasmejani Đoković.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak