Pakao u Evropi – Francuzi zatvorili škole, očekuje se temperature više od 40 stepeni

RTS 26.06.2019 17:46
Pakao u Evropi – Francuzi zatvorili škole, očekuje se temperature više od 40 stepeni


Toplotni talas koji je stigao iz Sahare zahvatio je veliki deo Evrope i pogoršava se, temperature veće od 40 stupeni očekuju se u Francuskoj i Španiji, a vrhunac vrućina očekuje se naredna dva dana.Već je zatvoreno oko 50 škola u oblasti Eson, južno od Pariza, jer nemaju dovoljno uređaja za hlađenje. U četvrtak, za kada su najavljene najviše temperature, biće zatvorene škole u još dva pariska predgrađa.

U delovima severoistočne Španije očekuje se da će temperature u petak biti više od 45 stepeni Celzijusa. U Nemačkoj i Italiji temperature su još uvek ispod 40 stepeni, ali i dalje iznad prosečnih vrednosti za ovo doba godine.

Pakao u Evropi – Francuzi zatvorili škole, očekuje se temperature više od 40 stepeni

U Švajcarskoj takođe sve gori, ali vlasti insistiraju na tome da škole ostanu otvorene, jer bi to stvorilo probleme zaposlenim roditeljima.

Francuski zvaničnici odlučili su da u Parizu i Lionu od srede bude dozvoljen saobraćaj samo za vizila koja ispunjavaju ekološke standarde, jer je zagađenje tokom vrelih dana posebno izraženo u Parizu.

Pariskim vozačima gradske vlasti nude besplatan parkig prostor narednih dana, kako bi ih ohrabrile da više koriste javni prevoz. 

Francuzi koji su 2003. godine bili pogođeni sličnim toplotnim talasom u kome je stradalo 15.000 ljudi, ovog puta nastoje da preduprede takve nepovoljne posledice. U gotovo celoj Francuskoj na snazi je narandžasto upozorenje, a lokalne vlasti sve preduzimaju kako bi sugrađanima obezbedili mogućnosti da se rashlade.

Nemački Institut za klimatologiju u Potsdamu objavio je podatak da je pet najtoplijih leta u Evropi od 1500. godine, bilo u 21. veku.

Kako bi smanjili oštećenja kolovoza na auto-putu, u istočnoj Nemačkoj su odlučili da smanje dozvoljene brzine.

Policija u nemačkoj državi Brandenburg, na svom nalogu na Tviteru, objavila je fotografiju muškarca koji je izabrao neobičan način rashlađivanja – vozio je motocikl potpuno nag. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak