Književna nagrada 'Nadži Naman' Milijanu Despotoviću

Politika 26.06.2019 14:21
Književna nagrada 'Nadži Naman' Milijanu Despotoviću


Požeški književnik je jedini ovogodišnji dobitnik iz Srbije nagrade koju dodeljuje fondacija iz LibanaKnjiževnik Milijan Despotović iz Požege dobitnik je književne nagrade „Nadži Naman” koju dodeljuje istoimena fondacija iz Libana. Osnivač te fondacije, utemeljene 1991, koja od 2002. dodeljuje nagrade za književnost svetskim autorima s ciljem oživljavanja i razvoja ljudskih vrednosti je libanski humanista, pisac, izdavač Nadži Naman.

Za ovu godinu u izboru je bilo 2.386 stvaralaca koji pišu na 27 jezika. Kako je objavljeno na sajtu fondacije, nagrađeno je ukupno 60 pisaca u tri kategorije. Među njima i Milijan Despotović kome je pripala počasna nagrada za ukupno stvaralaštvo („Honour prizes”). Požeški književnik je jedini ovogodišnji dobitnik ove nagrade iz Srbije koji piše na srpskom jeziku.

Nagrađeni radovi na tom konkursu biće (u celosti ili delimično) objavljeni u „Godišnjoj knjizi nagrada” koju će u ediciji besplatnih izdanja objaviti pomenuta fondacija. Laureati dobijaju i sertifikate za promovisanje u počasne članove „Kuće kulture Nadži Naman”.

Milijan Despotović (67) plodan je stvaralac, do sada je objavio 49 knjiga. Piše poeziju, prozu, aforizme, književnu i likovnu kritiku, bavi se beletristikom. Zastupljen je u više antologija savremene i haiku poezije kod nas i u svetu.

Radovi su mu prevođeni na italijanski, francuski, španski, engleski, nemački, mađarski, slovenački, rumunski, rusinski, poljski, bugarski, makedonski, turski, ruski, japanski, grčki i jermenski jezik. Živi i stvara u Požegi i u rodnom Subjelu kod Kosjerića. Urednik je književnih novina „Svitak”, utemeljivač književnih nagrada koje se dodeljuju u Požegi: „Momčilo Tešić” (od 2005), „Hadži Dragan” (od 2009) i „Paunovo pismo”(od 2013. godine).


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak