Zmije se 'šire' po Leskovcu

Mondo 26.06.2019 11:18
Zmije se 'šire' po Leskovcu


Tokom ovog proleća služba Zoohigijene leskovačkog javno-komunalnog preduzeća "Komunalac" uhvatila je oko 40 zmija u urbanom delu grada Leskovca. Među uhvaćenim bilo je i odbeglih kućnih ljubimaca.Pune ruke posla za nadležne službe u Leskovcu.

Svake godine ista ili slična slika - kako krene toplo vreme počinje i najezda zmija.

"Grad Leskovac je trenutno veliko gradilište i građevinske mašine su u priličnoj meri ovih dana uplašile i razjurile zmije i druge gmizavce. Naši, uglavnom mladi, obučeni radnici odmah po dojavi, uplašenih građana, hvataju zmije i odnose ih u njihovo prirodno stanište u brda izvan grada. Molim građane da ih iz straha ne ubijaju, jer su zmije zaštićena vrsta", reči su Vladimira Sinadinovića direktora leskovačkog JKP "Komunalac".

Leskovčki penzioner Borivoje Kostić jedan je od onih koji svake godine muku muči sa najezdom zmija na priobalju reke Veternice, u južnom delu grada gde je njegova kuća, a u neposrednoj blizini Sportsko-rekreativnog centra "Dubočica".

"Svake godine zajedno sa zaposlenim u mesnoj zajednici Veternica molim nadležne da pokose poveću travu i drugo rastinje na priobalju reke i pohvataju odbegle i namnožene zmije koje se tu masovno sunčaju. Tu se mnoga naša deca igraju", kaže Kostić.

U leskovačkom "Komunalcu" ističu da ovih dana sa porastom dnevne temperature dnevno uhvate tri do četiri zmije, uglavnom smukove.

"Zmije u Leskovcu prate divlja smetlišta kojima priobalje naših reka ne oskudeva. U gradskim naseljima najviše je smetlišta u perifernim naseljima u južnom delu grada, a tamo je i puno miševa i drugih glodara za kojima kreću zmije u poteru", objašnjava nam Borivoje Kostić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak