Međunarodni festival Dani orgulja

Blic 25.06.2019 13:39
Međunarodni festival Dani orgulja


Od 26. juna do 5. jula biće održan 19. Međunarodni festival Dani orgulja – Dies organorum u Katedrali Blažene Djevice Marije i Muzeju nauke i tehnikeMeđunarodni festival Dani orgulja – Dies organorum 19. put će se održati u periodu od 26. juna do 5. jula u Katedrali Blažene Djevice Marije (gde se nalazi veličanstveni instrument zahvaljujući čijem bogatstvu zvuka svake godine publika uživa slušajući najbolje koncertne orguljaše današnjice) i Muzeju nauke i tehnike, a u organizaciji Kulturnog centra Beograda.

Ove godine program Festivala čine resitali predstavnika nemačke i francuske orguljaške tradicije.

Festival će u sredu, 26. juna otvoriti Kristijan Bišof iz Nemačke, orguljaš Crkve Sv. Margarete u Minhenu i koncertni orguljaš koji je sve češće prisutan u renomiranim koncernim prostorima Evrope i šire. U repertoaru koji je pripremio za beogradsku publiku, posebno mesto je sačuvao za nemačku muzičku tradiciju 19. veka. Tako njegov program obuhvata dela F. Mendelsona, R. Šumana i M. Regera. Deo koncerta posvetio je ranoj muzici čijem istraživanju je takođe veoma posvećen.

U petak, 28. juna nastupiće jedan od omiljenih orguljaša beogradske publike, češki umetnik Pavel Kohout, koji je širom sveta priznat kao virtuoz i kao muzičar izuzetne muzikalnosti, tehnike i neposrednosti u interpretaciji. Program koji je ovoga puta pripremio obuhvata poznata orguljska dela od baroka do 20. veka.

U subotu, 29. juna predstaviće se orguljaš Ulrih Valter, koji se rodio i školovao u Nemačkoj, a danas živi i radi u Austriji kao redovni profesor orgulja na Univerzitetu za muziku i izvođačke umetnosti u Gracu. Valter će se publici predstaviti zahtevnom Svitom za orkestar u ge–molu koju je komponovao Maks Reger prema partitama i Engleskim svitama J. S. Baha. Ovu svitu, kao i Transcedentalne etide F. Lista koje čine njegov beogradski koncertni program, za orgulje je priredio sam Valter.

Vensan Dibua 
Vensan Dibua

Ponedeljak, 1. jul je posvećen orguljama u savremenim muzičkim tokovima koncertom trija koji čine hrvatska orguljašica Milena Đukanović, gitarista Branko Trijić i perkusionista Bojan Ivković.

U sredu, 3. jula nastupiće profesor Muzičke akademije Franc List u Budimpešti, Janoš Palur. Repertoar koji je odabrao za beogradski koncert čine dela mađarskih kompozitora F. Lista i Z. Kodalja, kao i francuskih stvaraoca i orguljaša, L. Vjerna i M. Diriflea. U duhu francuske tradicije, za kraj će izvesti i improvizaciju na zadatu temu.

U petak, 5. jula Festival će zatvoriti jedan od najboljih koncertnih orguljaša današnjice, francuski umetnik Vensan Dibua, koji se od 2016. godine nalazi na prestižnoj poziciji titularnog orguljaša Katedrale Notr Dam u Parizu, zajedno sa O. Latrijem i F. Lefevrom. Dibua će predstaviti program sačinjen od dela francuskih kompozitora i orguljaša, a koncert će otvoriti Tokatom u Ef-duru J. S. Baha, čija dela čine temelj orguljaškog repertoara.

Koncerti se održavaju na veliki orguljama graditeljske kuće Zanin koje se nalaze u Katedrali Blažene Djevice Marije na Neimaru (Hadži Milentijeva 75). Koncerti počinju u 20.30 a ulaz je slobodan.

Koncertni program namenjen edukaciji najmlađe publike će se odvijati u Muzeju nauke i tehnike (Skenderbegova 51) i u Katedrali. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak