Apple upozorio Trampa: Tarife koče iPhone, štete i nama

Mondo 25.06.2019 12:45
Apple upozorio Trampa: Tarife koče iPhone, štete i nama


Kompanija Apple tražila je od američkog predsednika da izuzme iPhone iz novih tarifa, jer će to naškoditi američkoj ekonomiji.Kad je Tramp sredinom maja zabranio američkim kompanijama da sarađuju sa kineskim partnerima podignute su i tarife na uvoz robe iz Kine. To je u neprijatnu poziciju dovelo i kompaniju Apple, koja, kako tvrdi PhoneArena na neke delove uvezene iz Kine plaća porez i 25 odsto veći, nego ranije. Za sada Apple razliku u ceni preuzima na sebe, kako je korisnici ne bi osetili tj. platili sami.

Nažalost, kako se tarife na kinesku robu svakodnevno pooštravaju postoji mogućnost da to dovede i do povećanja tarifa na iPhone, jer se taj telefon sklapa u potpunosti u Kini, iako je dizajniran u SAD. Tarife bi mogle da podignu ukupnu cenu iPhone telefona za četvrtinu, što će biti veliki udarac na korisnički budžet i Apple je iskreno zabrinut zbog toga.

Recimo, prema proračunu analitičke kompanije Morgan Stanley, iPhone XR bi mogao da poskupi za 160 dolara, ako se tarife ne ukinu. Ovim tarifama pogođeni su i drugi proizvodi - iPad, AirPods, iPod plejeri, Apple TV, baterije, dodatna oprema i mnogi drugi.

Kompanija Apple je upozorila Trampa da bi aktuelne i nove tarife mogle biti loše po Apple, ali i direktno po američku ekonomiju, jer je Apple najveći poreski obveznik u SAD, koji će smanjiti obavze prema državi, ako dođe do pada prodaje iPhone i drugih Apple uređaja. “Prema našim proračunima, tarife bi nametnule teret Apple kompaniji, koji bi išao u korist našim globalnim konkurentima“, objavila je kompanija Apple u pismu američkoj administraciji.

Tramp i niko iz njegovog okruženja nije komentarisao za sada ovaj slučaj. Očekuje se da bi neki pomak mogao biti napravljen tokom treće nedelje juna u Japanu, kad se održava G20 samit.

Apple je već žrtva tarifa

Usled sve većeg pritiska, koji američka kompanija oseća zbog trgovinskog rata SAD i Kine Apple razmatra da trećinu proizvodnje izmesti iz Kine.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak