Vučić: Nismo odustali od kontramera, razgovoraćemo sa Srbima sa KiM

Politika 24.06.2019 18:18
Vučić: Nismo odustali od kontramera, razgovoraćemo sa Srbima sa KiM


Predsednik Srbije poručio da nismo odustali od odgovora Prištini na takse. Pažljivo treba odmeriti poteze da ne pogode srpski narod na KiMPredsednik Aleksandar Vučić je izjavio da se nije odustalo od kontramera protiv Prištine zbog taksi na srpsku robu, ali da je vrlo teško uvesti mere koje bi mogle da pogode i srpski narod na Kosmetu, te istakao da će se u razgovoru sa predstavnicima Srba sa KiM, odmah iza Vidovdana, videti na koji način i koje mere će biti preduzete.

„Donosićemo odluku i razgovarati o tome sa narodom na KiM”, rekao je Vučić upitan da li se odustalo od najavljivanih kontramera protiv Prištine.

Kako je rekao, pitanje kontramera je ozbiljno i nije pitanje dnevnih pretnji i nekakvog oročavanja, te da se takve stvari kažu u nadi da to neće morati da se učini, prenosi Tanjug.

„Voleo bih da ne moramo to da učinimo, ali ako budemo primorani i ako ne bude pomaka, razgovaraćemo i sa međunarodnim partnerima i moraćemo to da uradimo”, rekao je Vučić.

Primetio je i da građani Srbije ne treba tome da se raduju.

„To je kao kada imate hod po žici - u međuvremenu malo skrenete na levu stranu, ali morate da se vratite na sredinu, jer ćete pasti. Morate da vodite filigranski preciznu politiku u kojoj ne gubite ništa i u kojoj vaš narod trpi najmanju štetu”, ukazao je predsednik.

On je dodao da je Srbija za prvih sedam godina vlasti Slobodana Miloševića imala najveću inflaciju i nekoliko ratova, a za prvih osam godina vlasti DOS-a izgubila i KiM i Crnu Goru, uz više od 500.000 ljudi koji su ostali bez posla i uništene fabrike.

„To je bio njihov strateški rezultat. A, naš strateški rezultat je da smo zemlju izvukli iz bankrotsva, da Srbija danas visoku stopu rasta, spušta nivo javnog duga... i pri tome nismo izgubili ništa, a pokrenuli smo najveće investicione cikluse”, istakao je Vučić.

Zato se, kaže, čuva i, iako bi mogao da stiče političke poene koristeći snažno anticrnogorsko raspoloženje, ne želi da gradi popularnost na tome.

Kako je rekao, izrazio je nadu da će SPC biti omogućeno da sačuva svoje hramove i svetinje Crnoj Gori, ali da ne želi verbalne ratove i sukobe sa tom zemljom.

Na isti način bi, primećuje, mogao da gradi popularnost i na odnosu prema Albancima na KiM, ali to ne radi i ne vređa ih iako se oni utrkuju na dnevnom nivou da kažu neku odvratnu reč ili da napakoste Srbima.

„To je razlika. Zato Srbija uspeva”, rekao je Vučić.

Ponovio je da je situacija komplikovana i teška za Srbiju.

„Kada budemo ponovo razgovarali sa predstavnicima našeh naroda, odmah iza Vidovdana, videćemo šta kako i kakve mere da donosimo”, zaključio je Vučić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak