Dačić: Pariz bio prilika da se otkoči dijalog, Tači najviše poražen

RTS 24.06.2019 18:05
Dačić: Pariz bio prilika da se otkoči dijalog, Tači najviše poražen


Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić navodi da su možda bila i prevelika očekivanja da će se održati sastanak u Parizu, jer se, kako je rekao, znalo da predsednik Francuske Emanuel Makron neće zakazati takav sastanak, ukoliko Priština ne ukine takse na robu iz centralne Srbije i BiH.Ivica Dačić je, odgovarajući na pitanje da li se otkazivanje sastanka u Parizu može tumačiti kao poraz, rekao da mu se čini da je najviše poražen Hašim Tači, koji je izjavio da je time poraženo Kosovo koje je označeno kao razlog za otkazivanje samita.

"To je bila prilika da se otkoči dijalog", rekao je Dačić na konferenciji za novinare sa ministarkom spoljnih poslova Norveške, Inom Eriksen Sorajde.

Ističe da Srbija ne predstavlja prepreku.

"Samo tražimo da se mere koje su prepreka dijalogu, odnosno da se takse, koje su politička, a ne ekonomska mera, ukinu pre nastavka dijaloga", rekao je ministar spoljnih poslova, navodeći da Beograd želi da se dijalogom dođe do rešenja.

Upitan da prokomentariše to što se od američkih oficira može čuti da Albanci prikrivaju zločine nad Srbima, Dačić je rekao da se to moglo čuti i od nemačkih oficira, ali da je to istorija i da ne bi trebalo da se vraćamo unazad.

"Nama je od ključne važnosti da nađemo kompromisno rešenje koje ne može biti nametnuto", rekao je ministar i objasnio da kompromis ne podrazumeva da se od Beograda traži da prizna nezavisnost Kosova.

Upitan da li postoji mogućnost da se, pored EU, SAD i Rusije, i Kina uključi u dijalog Beograda i Prištine, Dačić je rekao da za sada nema najave promene formata dijaloga.

Prema njegovim rečima, ako se bude došlo do dogovora između Beograda i Prištine, to će morati da bude verifikovano u UN, gde će se pitati i Kina i SAD i Rusija.

Dodaje i da EU u ovom trenutku ima probleme kadrovske prirode koji će, kaže, morati da budu rešeni pre nego što se nastavi rešavanje kosovskog pitanja.

Upitan koje su to kontremere od kojih Beograd nije odustao, ministar je rekao da to nije pitanje za njega.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da se nije odustalo od kontramera protiv Prištine zbog taksi na srpsku robu, ali da je vrlo teško uvesti mere koje bi mogle da pogode i srpski narod na Kosmetu.

Vučić je istakao da će se u razgovoru sa predstavnicima Srba sa KiM, odmah iza Vidovdana, videti na koji način i koje mere će biti preduzete.

U EU nema previše pozitivne klime za politiku proširenja

Govoreći o politici proširenja EU navodi da ovo očigledno nije vreme u kojem postoji previše pozitivna klima za politiku proširenja u EU, dodajući da Srbija smatra da bi proširenje bilo dobro i za samu Uniju.

Navodi i da je možda EU i popularnija u zemljama regiona koje bi da postanu članice, nego u zemljama koje su već članice.

Prema njegovim rečima, kadrovski problemi sa kojima se trenutno nakon izbora za Evropski parlament suočava EU, postojali su i prilikom formiranja organa EU nakon prošlih izbora, ali sada postoje i druge krize, kao što je izlazak Velike Britanije, rasprava o ovlašćenjima, kao i to u kom će se pravcu razvijati proces proširenja i sama EU.

"Sada nije baš pravi momenat da može da se kaže da je proširenje tema broj jedan. Mi mislimo da bi to bilo dobro i za samo EU, da je to plus koji EU možda nema u nekim drugim segmentima, odnosno da je politika proširenja najdelotvornija politika EU", rekao je šef srpske diplomatije.

Upitan da li Srbiji nedostaje pažnja iz Brisela, Dačić je kazao da nam "ponekad ne nedostaje pažnja, kao i da bismo "ponekad voleli da nas malo manje pominju".

"Dođe vreme kada molite Boga da ne budete među top vestima Si-En-Ena ili nekih drugih televizijskih kanala, što znači da je dobro, jer obično nas spominju samo po lošem", rekao je Dačić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak