Građani Srbije u proseku rade 33,3 godine, radni vek će biti sve duži

Radio 021 24.06.2019 17:13
Građani Srbije u proseku rade 33,3 godine, radni vek će biti sve duži


Građani Srbije tokom života prosečno rade 33,3 godine, pokazuje najnovije istraživanje Evrostata.Tako se naša zemlja prošle godine našla skoro na dnu liste koja pokazuje dužinu radnog veka u zemljama Evrope. Praktično, evropska statistika je pokazala da se u Srbiji radi mnogo kraće nego u razvijenim evropskim zemljama, ali i nešto duže nego što se tokom životnog veka radi u užem regionu.
 
Kraće se radi u Belgiji, Bugarskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, ali i Crnoj Gori, Italiji, Severnoj Makedoniji i u Turskoj. Tako je recimo, prosečna dužina radnog veka u Bugarskoj 33,1 godinu, u Grčkoj 32,9 godina dok je u Severnoj Makedoniji iznosila 31,5 godina, a u Turskoj 29,4 godine.
 
Na samom vrhu liste po dužini radnog veka, nalazi se Island, gde je prosečan radni vek iznosio 46,3 godine, zatim slede Švajcarska, gde se prosečno radilo 42,7 godina i Švedska u kojoj je radni vek prosečno trajao 41,9 godina.
 
Ono što je zajedničko svim ovim zemljama jeste da su muškarci u proseku radili duže od žena i to za nekoliko godina.
 
Najbliži primer za to je Crna Gora, gde su muškarci radili u proseku 35,4 godine, dok su žene radile 28,3 godine. U Hrvatskoj su muškarci prosečno radili 34,2 godine, a dame 30,5 godina. U Italiji je takođe velika razlika u prosečnoj dužini radnog veka muškaraca i žena, pa su tako muškarci radili 36,4 godine, dok su pripadnice lepšeg pola prosečno radile 27 godina.
 
Treba očekivati rast dužine radnog veka u celom svetu, jer je to tendencija koja je demografski uslovljena starenjem stanovništva, rekao je za "Blic" ekonomista Ljubomir Madžar. Prema njegovim rečima, sve je veće učešće starijeg stanovništva u ukupnom broju stanovnika, ali i tehnologija se razvija te stoga ne treba da čudi dužina radnog veka.
 
"Tehnologija takođe doprinosi dužem radnom veku. Danas je sve manje fizički teških poslova, a sve više onih koji traže znanja i veštine. Rad postaje područje kreativnosti, sve je manje mukotrpan i naporan, pa je logično da se i dužina radnog veka povećava, ali i da je duži u zemljama koje su tehnološki razvijenije", ocenio je Madžar.
 
Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov ranije je objasnio da bez obzira na to da li se govori o privatnim ili državnim fondovima, da bi penzioni sistem bio održiv, bez obzira na razvijenost zemlje, sistem mora da počiva na tome da ljudi što duže žive i što više rade.
 
"Kako se životni vek u razvijenim državama povećava, tako je kod njih prisutan trend da se u penziju sve češće ide sa 67 godina, dok je u istočnoj Evropi granica nešto niža i kreće se oko 65, uključujući i Srbiju", rekao je u razgovoru za "Blic" Altiparmakov.
 
Radni vek je u proseku je od 2010. godine, u EU produžen za 1,6 godina, i to više kod žena (2,1) nego kod muškaraca (1,2). Ni u jednoj zemlji, prema istim podacima, nije smanjen radni vek, a najviše je povećan na Malti, čak za 5,6 godina.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak