NAJSKUPLJA poslovna greška ikad

Mondo 24.06.2019 15:13
NAJSKUPLJA poslovna greška ikad


Microsoft je trebalo da bude ono što je danas Google - kompanija sa dominantnim operativnim sistemom na mobilnim uređajima. Ali, nije…Bil Gejts je osnovao kompaniju Microsoft 1975. godine, a danas je filantrop, revolucionar, Microsoft “savetnik“ i svakako najbogatiji čovek na planeti. Bil Gejts je i vrlo zanimljiv čovek i svaki put kad se javno obrati sa nekog skupa saznamo nešto novo. Tako znamo da ni dinara, oprostite dolara, neće ostaviti svojoj deci (jer želi da se sama brinu o sebi), da je budućnost čovečanstva u “WC“ šolji (da, baš tamo), ali i da je ulaganje u Bitcoin najobičnija budalaština.

Ovog puta Bil je šokirao javnost izjavom da je kriv za to što je Microsoft kompanija izgubila 400 milijardi dolara. On je, govoreći o poretku u mobilnoj telefoniji, izjavio da je Microsoft trebalo da bude Google, jer je godinama pre te kompanije imao mobilni Windows, razvijene uređaje i značajan broj aktivnih korisnika, posebno u biznis segmentu.

Bila je to prirodna stvar, da Microsoft pobedi na tom tlu, ali smo uspeli da prokockamo tako veliku šansu“, rekao je Gejts na TechCrunch konferenciji i naglasio da reakcija Stiva Balmera, koji je tada upravljao Microsoft kompanijom nije bila adekvatna. “Te 2007. godine, kad je najavljen iPhone, već smo imali dobar Windows Mobile ekosistem, ali je Balmer mislio da je upravljanje prstom nepraktično i da će korisnici uvek izabrati tastaturu. Google iskoristio iPhone prednosti, napravio Android i danas je tu gde je trebalo Microsoft da bude“.

U svetu softvera zaista je tako - pobednik uzima sve. Ako ste na tržištu sa polovinom potrebnih aplikacija ili čak sa 90 odsto, vi ste osuđeni na propast. Postoji mesto samo za jedan sistem, koji nije Apple u mobilnoj industriji i koja je njegova vrednost? Oko 400 milijardi dolara, koji bi prešli iz Google kompanije u Microsoft kompaniju, da smo odigrali kako je trebalo“, zaključio je Bil Gejts.

Drugim rečima - Microsoft i Gejts su izgubili 400 milijardi dolara zbog nedovoljno jasne vizije, a Windows Phone je unapred bio osuđen na propast. Ubio ga je nedostatak aplikacija, takođe.

Windows Phone umreće zauvek 10. decembra ove godine, kad Microsoft u potpunosti digne ruke od njega, iOS zauzima oko 15 odsto tržišta, a Android 85 odsto.

Ipak, Microsoft još uvek nije odustao od mobilnih telefona!


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak