Srbija otvara vrata zdravstvenom turizmu

Politika 23.06.2019 13:52
Srbija otvara vrata zdravstvenom turizmu


Strance, uz podršku Ministarstva zdravlja, leče naši stručnjaci u više od 60 ordinacija na području cele Srbije, počev od Novog Sada, Beograda, Niša, Čačka, Valjeva, Smedereva, pre svega stomatolozi i estetski hirurziViše od 60 ordinacija i klinika dobilo je sertifikat Ministarstva zdravlja da može da se bavi zdravstvenim turizmom, koji ova institucija promoviše na sajmovima i prezentacijama širom sveta. Zahvaljujući tome očekuje se da će u narednom periodu veliki broj lekara i stomatologa moći da ugosti pacijente sa svih strana sveta, koji će, uz lekarske intervencije, imati prilike da obiđu i Srbiju.

Za sada su najtraženiji stomatolozi i plastični hirurzi, ali se očekuje da će i druge grane medicine dostići popularnost u inostranim državama. Strancima će ubuduće biti više prezentovane i ortopedske operacije i zahvati na srcu, a cilj je da se, posle Evrope, osvoji i Severna Amerika. Procenjuje se da 203 miliona Evropljana godišnje ide na putovanja motivisana zdravstvenim razlozima i da se na njima potroši 115 milijardi evra. Zašto onda da Srbija ne iskoristi svoju šansu, ako već u nekim oblastima medicine ima stručnjake koji su traženi svuda u svetu?

U Ministarstvu zdravlja napominju da su pred kraj 2016. godine uputili poziv ordinacijama koje žele da se priključe Projektu razvoja i promocije zdravstvenog turizma u Srbiji. Nakon toga, tokom 2017. godine obavljene su kontrole svih prijavljenih ordinacija, a u junu su im uručeni sertifikati o učešću u projektu. Tako da sada strance, pod okriljem Ministarstva zdravlja, leče naši stručnjaci u više od 60 ordinacija na području cele Srbije: u Novom Sadu, Beogradu, Nišu, Čačku, Valjevu, Smederevu...

– Očekujemo da će u narednom periodu doći veliki broj stranaca, najviše iz nordijskih država, baš zbog zdravstvenog turizma. U avgustu nas očekuje dolazak 50 novinara iz skandinavskih zemalja koji će izveštavati o zdravstvenim kapacitetima i potencijalima za lečenje u Srbiji – ističu u resornom ministarstvu.

Prof. dr Vitomir Konstatinović, predsednik Stomatološke komore Srbije, naglašava za „Politiku” da još nemaju precizne podatke o tome koliko se tačno stranih državljana leči kod nas, ali da je sigurno da oni ne dolaze samo za vreme leta, već su stomatološke ordinacije pune tokom čitave godine.

– Kod nas dolaze jer su cene povoljnije nego u inostranstvu, ali i zato jer mi možemo da im pružimo visok nivo usluge kao što postoji u njihovoj zemlji. Imamo dobre materijale i radimo kvalitetno. To što će dolaziti preko Ministarstva zdravlja, njima daje dodatnu garanciju. Kada stranci dođu u Srbiju kod stomatologa, oni uglavnom hoće da obave sve intervencije odjednom, što donosi i više novca ordinaciji – dodaje dr Konstatinović.

A kad je reč o lekarima, dr Milan Dinić, direktor Lekarske komore Srbije, smatra da će najtraženiji biti hirurzi.

– Čim imate komercijalne pacijente, vi obezbeđujete dodatni prihod i ordinacijama i lekarima. Važno je da se Srbija pojavljuje na mapi zdravstvenog turizma i da učestvuje u zdravstvenoj zaštiti Evropljana – smatra dr Dinić.

Procenjuje se da naša zemlja može da privuče oko 100.000 zdravstvenih klijenata, jer su kod nas usluge i do 15 puta jeftinije u odnosu na zapadne države. Troškovi koji uključuju tretman, medicinsku negu posle operacije, put i smeštaj, koštaju strance koliko i trećina neke operacije u zapadnoj Evropi. Dvostruko su jeftinije estetske operacije, a najčešće se traže operacije nosa, kapaka, grudi, „usisavanje” sala i zatezanje stomaka. A o stomatologiji da i ne govorimo. Kod nas postavljanje zubnog implanta staje oko 700 evra, a u inostranstvu između 2.000 i 6.000 evra. Cena jedne metalokeramičke krunice na ovim prostorima iznosi oko 100 evra, dok je u zemljama EU i u SAD od 600 do 1.000 evra. Stranci uglavnom ne dolaze da bi plombirali jedan zub, već da srede celu vilicu, jer im je bolje da plate 1.200 evra intervencije na zubima, nego da za istu uslugu u svojoj zemlji daju 11.000 evra. Zato im se isplati da plate hotel, avionsku kartu, hranu, obilazak znamenitosti i celokupne usluge srpskih stomatologa, a sve mogu da završe za sedam dana, ako nije reč o komplikovanim slučajevima. Trenutno su najtraženiji protetski radovi i postavljanje implanta.

Podsećamo da je strategijom razvoja turizma do 2025. godine Srbija markirala zdravstveni turizam kao jedan od proizvoda od posebnog značaja za razvoj turističke privrede. U svetu se beleži oko dvanaest miliona prekograničnih pacijenata koji u proseku troše 3.800 do 6.000 dolara po poseti medicinaru i zemlji.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak