Postavljenjem krova počelo spasenje crkve u Njujorku

Politika 23.06.2019 10:34
Postavljenjem krova počelo spasenje crkve u Njujorku


Vladika istočno američki Irinej vratio je na dužnost starešinu Hrama Svetog Save na Menhetnu - protojereja Živojina Jakovljevića kao i smenjene članove crkvenog Povereništva zaduženog za obnovu te srpske svetinje izgorele u požaru na Vaskrs 2016. godine, prenosi Tanjug.Pre manje od mesec dana počeli su prvi radovi na rekonstrukciji crkve - pričvršćivanje glavnog čeličnog krovnog nosača koji povezuje kamene zidove stare skoro 170 godina, saopštila je u ponedeljak Eparhija istočno američka i najavila da sledi montiranje metalnog krovnog pokrivača koji će dodatno doprineti stabilnosti.

„Formiranjem novog krova na našoj voljenoj katedrali u Njujorku, odista počinje spasenje katedrale Svetog Save!”, navodi eparhija.

Odlukom vladike Irineja, protojerej Jakovljević, bio je razrešen dužnosti „efektivno 15. maja” i mesec dana nije mogao da vrši bogosluženje.

Kako je tada saopštila Srpska pravoslavna saborna crkva Svetog Save u Njujorku, protojerej Jakovljević bio je na čelu Povereništva, „suspendovanog nakon što je odbilo da isplati izvođača radova bez adekvatne dokumentacije, pozivajući se na nepoštovanje ugovornih obaveza izvodača Dona Živkovića”.

O vraćanju na dužnost protojerej Jakovljević je mailom obavestio članove parohije, koji su nakon njegove smene pokrenuli i dve peticije - „pravda za oca Živojina” i „Spasimo Hram Svetog Save u Njujorku”. Prvu je potpisalo više od 1.100 ljudi a drugu 1.711.

„Molim vas sve da nađemo snage da se oporavimo i da gledamo u budućnost kako bismo zajedno nastavili da gradimo našu zajednicu i svetinju”, naveo je u pismu otac Živojin, koji je i zamenik episkopa Eparhije Istočno-američke.

Otac Živojin je na Vasks, na treću godišnjicu izbijanja požara rekao za Tanjug da je plan da se nakon postavljanja privremenog krova izlije pod, koga je vatrena stihija uništila na pet mesta, da se instaliraju privremena vrata i prozori kako bi se bogosluženja mogla održati za velike praznike.

Crkva na Menhtenu sazidana je u gotskom stilu pre skoro 170 godina, od 1943. je u vlasništvu SPC, koja ju je otkupila od Episkopalne njujorške crkve, od istorijskog značaja je i za Grad Njujork.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak