Vučić: Nisam srećan zbog odlaganja sastanka u Parizu, Amerika želi glavnu ulogu

Novi magazin 23.06.2019 07:55
Vučić: Nisam srećan zbog odlaganja sastanka u Parizu, Amerika želi glavnu ulogu


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da nije srećan zbog odlaganju sastanka Beograda i Prištine u Parizu i dodao da Sjedinjene Američke Države žele glavnu ulogu u posredovanju u dijalogu Beograda i Prištine.On je novinarima u Minsku rekao da je kosovski premijer Ramuš Haradinaj očigledno želeo da na svaki način stavi do znanja Amerikancima da želi da SAD odlučuje o svemu, a ne Francuzi i Nemci.

Vučić je kazao da je za Srbiju nemoguće da su svi koji žele da imaju glavnu ulogu oni koji su priznali nezavisnost Kosova. On je rekao i da odlaganje nije poraz Francuske i Nemačke već da je teška situacija za sve.

"Mogu da dovedu koliko god Amerikanaca, ali džaba im to. Nadam se da ćemo u međuvremenu izbegavati tenzije", rekao je Vučić i dodao da Srbija ima prava na "konvertirani potez".

Predsednik Srbije je rekao i da kosovski premijer vodi hajku protiv Srba i da licitira imenima Srba koji im se suprotstavljaju i "stavlja mete na njihovu glavu".

On je kazao da Albanci znaju da Srbija danas "živi svoje najbolje vreme" i da je za dalji razvoj potrebna stabilnost. "Ali to ne znači da možete da ponižavate Srbiju i nipodaštavate njen nacionalne interese", rekao je Vučić. 

I Srbija i Crna Gora bi trebalo da spuste tenzije

Vučić je novinarima u Minsku rekao da se u Crnoj Gori vodi kampanja protiv Srbije i Srba, a u Srbiji obrnuta kampanja, te da bi voleo kada bi bilo moguće da "stanu i jedni i drugi".

On je rekao i da će mišljenje o stavu Venecijanske komisije o crnogorskom Predlogu zakona o slobodi veroispovesti izneti kada taj stav bude objavljen.

Govoreći o pozivu ambasadora Srbije Zorana Bingulca u Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore zbog izjava srpskih zvaničnika, Vučić je rekao da se radi o potezima koji su za "unutrašnju upotrebu".

On je kazao i da je ministra spoljnih poslova Srbije Ivicu Dačića zamolio da ne šalje diplomatsku notu Crnoj Gori. "Zamolio sam ga da to ne radi. Mi ćemo to činiti kada bude bilo nešto stvarno, a ne zbog izjave nekih političara ili drugih. Mogli bi na dnevnom nivou da šaljemo 15 nota. Ali bolje je da spuštamo tenzije", rekao je Vučić. 

Vučić nije prisustvovao otvaranju Evropskih sporskih igara u Minsku zbog učešća Kosova

Predsednik Srbije nije danas prisustvovao otvaranju Evropskih sportskih igara u Minsku zbog učešća sportista Kosova na tim igrama.

Vučić je novinarima u Minsku rekao da je njemu i predsedniku Belorusije Aleksandru Lukašenku bilo teško što on nije prisustvovao otvaranju igara

"Lukašenku je bilo teško što ne mogu da prisustvujem, meni je bilo teško što sam mu rekao da ne mogu da idem. Za mene je bilo teško zbog domaćina beloruskog, ali sam morao da postupim kao predsednik Srbije", rekao je Vučić i dodao da mu je žao ako je razočarao beloruskog domaćina, ali da nije imao izbora.

On je kazao i da kod Lukašenka "tako čvrstog čoveka skoro da je video suzu", kada mu je rekao da Srbija ne može da prisustvuje.

Vučić je naveo i da domaćini u Minsku nisu dali predsedniku Kosova Hašimu Tačiju da uđe u glavnu ložu.

Evropske sportske igre otvorenje su sinoć u Minsku.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak