Vučić: Priština zna da želimo još brži napredak i to zloupotrebljava

Novosti 23.06.2019 09:53
Vučić: Priština zna da želimo još brži napredak i to zloupotrebljava


Odlaganje sastanka u Parizu nije poraz Nemačke i Francuske, već teška situacija za sve, jer Albanci znaju da Srbija sada živi svoje najbolje vreme i želi još više da napreduje, za šta je potrebna politička stabilnost i oni to žele da iskoriste, izjavio je predsednik Aleksandar Vučić.“Naš odgovor je - da, nama se žuri, jer ubrzano napradujemo, ali to ne znači da možete da ponižavate Srbiju i da nipodaštavate njene nacionalne inteerse”, poručio je predsednik iz Minska.

Vučić je rekao i da nije srećan što je Pariz odložen, za razliku od Ramuša Hradinaja, koji je, primećuje, očigledno želeo da na svaki način stavi do znanja Amerikancima da je on taj koji želi da SAD odlučuje o svemu, a ne Francuzi i Nemci.

“Srbija ima pravo na kovertirani potez”, naglasio je Vučić.

Upitan da li je odlaganje sastanka u Parizu signal da bi i SAD trebalo da se uključe u proces rešavanja pitanja KiM, što je stav i američkog profesora Edvarda Džozefa, Vučić je rekao da je Džozef ozbiljan čovek, koji nikad nije bio blizak našim stavovima, ali da je za Srbiju nemoguće da svi koji žele glavnu ulogu jesu budu oni koji su za nezavisnost Kosova.

Odlaganje Pariza, ističe, nije poraz Francuske i Nemačke, kao što, kaže, mnogi govore, već je to teška situacija za sve, za Srbiju.

Albanci su, kaže, osim što pričaju gluposti, dok Ramuš Haradinaj vodi hajku protiv Srba što, ističe Vučić, govori samo o njihovoj nervozi, svesni da Srbija danas živi svoje najbolje vreme, i da dolazi i mnogo bolje vreme.

“Mi nismo imali period u istoriji ni sa većim platama, ni sa manjom nezaposlenošću, ni sa boljom perspektivom… “, primetio je predsednik.

Kako je istakao, Albanci znaju da nam se žuri u brži ekonomski razvoj, da nam se hita da Srbija bude što uspešnija, sa što više fabrika, za šta je potrebna stabilna politička situacija i kompromis,i to - pokušavaju da koriste.

“Naš odgovor je - da, nama se žuri, jer ubrzano napradujemo, ali to ne znači da možete da ponižavate Srbiju i da nipodaštavate njene nacionalne interse”, poručio je predsednik.

Kako je rekao, Albanci se nadaju čudima, a njih u politici nema.

Na Srbiji ostaje da se traži kompromisno rešenje, a što se tiče priznanja Kosova - čak i da dovedu svih 350 miliona Amerikanaca, to ne može da se reši na taj način, poručio je Vučić.

Smatra da i Amerikanci to znaju, te da i oni žele razgovor.

“Nadam se da ćemo u međuvremeno da izbegavamo tenzije”, podvukao je Vučić.

DA SPUSTIMO TENZIJE, DA SAČEKAMO DA VENECIJANSKA OBJAVI ZAKLjUČKE

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da bi bilo najbolje da Crna Gora i Srbija spuste tenzije, i dodao da će mišljenje o stavu Venecijanske komisije o crnogorskom zakonu o slobodi veroispovesti izneti kada on bude objavljen.

Vučić je, upitan da prokomentariše medijsku kampanju u Crnoj Gori protiv Srbije i Srba, kao i, prema vladi u Podgorici, pozitivno mišljenje Venecijanske komisije, kazao da se kampanja vodi u Crnoj Gori protiv Srbije i Srba, a u Srbiji se vodi obrnuta kampanja.

"Najbolje je da stanemo i jedni i drugi. Voleo bih kada bi bilo moguće", naglasio je Vučić.

On je dodao da mu je najsmešnije kada u medijima pročita da Srbija vodi kampanju protiv Crne Gore, a u njihovim medijima se objavljuje desetak strana o navodnoj stogodišnjoj srpskoj okupaciji Crne Gore.

Vezano za pozivanje ambasadora Srbije u Podgorici Zorana Bingulca u Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore, on je ocenio da se radi o meri za unutrašnju upotrebu.

« Pitao me je ministar Ivica Dačić da šalje notu. Zamolio sam ga da to ne radi. Mi ćemo to činiti kada bude bilo nešto stvarno, a ne zbog izjave nekih političara ili drugih. Mogli bi na dnevnom nivou da šaljemo 15 nota. Ali bolje je da spuštamo tenzije. To služi interesima srpskog naroda. Podizanje tenzija neće nikome da posluži da živi bolje ni u Pljevljima, Herceg Novom i drugim mestima. Treba da pomognemo našem narodu, a ne da mu odmažemo“, poručio je Vučić.

Što se Venecijanske komisije tiče rekao je da želi da sačeka zaključke.

"Volim da pročitam odluku Komisija pre nego što donosim zaključke", naglasio je on.

VUČIĆ O TOME ZAŠTO NIJE PRISUSTVOVAO OTVARANjU EVROPSKIH IGARA

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je žaljenje što nije mogao, zbog učešća tzv. Kosova, da prisustvuje sinoćnjem svečanom otvaranju Evropskih igara u Minsku, dodajući da mu je bilo teško, ali da je morao da postupi kao predsednik Srbije.

Vučić je rekao da mu je žao što je njegov izostanak na svečanosti u Minsku bio važna vest u ruskim medijima, umesto da to bude razgovor sa ruskim premijerom Dimitrijem Medvedevim.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak