Vučić: Crna Gora i Srbija da spuste tenzije, sačekati zaključke Venecijanske komisije

RTS 23.06.2019 09:41
Vučić: Crna Gora i Srbija da spuste tenzije, sačekati zaključke Venecijanske komisije


Predsednik Aleksandar Vučić istakao je da bi bilo najbolje da Crna Gora i Srbija spuste tenzije i dodao da će mišljenje o stavu Venecijanske komisije o crnogorskom zakonu o slobodi veroispovesti izneti kada on bude objavljen.Aleksandar Vučić je, upitan da prokomentariše medijsku kampanju u Crnoj Gori protiv Srbije i Srba, kao i, kako navodi vlada u Podgorici, pozitivno mišljenje Venecijanske komisije, rekao da se kampanja vodi u Crnoj Gori protiv Srbije i Srba, a u Srbiji se vodi obrnuta kampanja.

"Najbolje je da stanemo i jedni i drugi. Voleo bih kada bi bilo moguće", naglasio je Vučić.

Dodaje da mu je najsmešnije kada u medijima pročita da Srbija vodi kampanju protiv Crne Gore, a u njihovim medijima se objavljuje desetak strana o navodnoj stogodišnjoj srpskoj okupaciji Crne Gore.

U vezi sa pozivanjem ambasadora Srbije u Podgorici Zorana Bingulca u Ministarstvo spoljnih poslova Crne Gore, Vučić je ocenio da se radi o meri za unutrašnju upotrebu.

"Pitao me je ministar Ivica Dačić da li da šalje notu. Zamolio sam ga da to ne radi. Mi ćemo to činiti kada bude bilo nešto stvarno, a ne zbog izjave nekih političara ili drugih. Mogli bismo na dnevnom nivou da šaljemo 15 nota. Ali bolje je da spuštamo tenzije. To služi interesima srpskog naroda. Podizanje tenzija neće nikome da posluži da živi bolje ni u Pljevljima, Herceg Novom i drugim mestima. Treba da pomognemo našem narodu, a ne da mu odmažemo", poručio je Vučić.

Što se Venecijanske komisije tiče, rekao je da želi da sačeka zaključke.

"Volim da pročitam odluku Komisije pre nego što donosim zaključke", naglasio je predsednik.

"Žao mi je nisam mogao da prisustvujem otvaranju Evropskih igara" 

Predsednik Vučić je izrazio žaljenje što nije mogao, zbog učešća tzv. Kosova, da prisustvuje sinoćnjem svečanom otvaranju Evropskih igara u Minsku, dodajući da mu je bilo teško, ali da je morao da postupi kao predsednik Srbije.

Vučić je rekao da mu je žao što je njegov izostanak na svečanosti u Minsku bio važna vest u ruskim medijima, umesto da to bude razgovor sa ruskim premijerom Dimitrijem Medvedevom.

"Bilo mi je mnogo teško da domaćinu, predsedniku Belorusije Lukašenku, kažem da neću prisustvovati svečanosti, jer znam koliko se trudio i koliko je napravio. On je, pored sebe, na svečanosti, s jedne strane stavio Medvedeva, a s druge hteo da stavi mene. To je velika čast. Rekao mi je i da ne ide na stadion bez mene. Bilo mi je teško što mi se činilo da kod tako čvrstog čoveka skoro da sam video suzu kada sam rekao da ne možemo da prisustvujemo", objasnio je Vučić.

Podvukao je da je morao da postupi kao predsednik Srbije, te dodao da je Lukašenko bio toliko fer i korektan i da je vodio računa o zastavi Kosova, da su, gde god su mogli, gde nije bila inspekcija Međunarodnog olimpijskog komiteta, izostavili kosovsku zastavu, a nisu smestili u glavnu ložu Hašima Tačija.

"Vodili su računa o nama i žao mi je što sam razočarao beloruskog domaćina, ali nisam imao izbora", rekao je Vučić.

Istakao je da ne želi da se hvali ovim i da mrzi takvo sticanje poena. "Ovo ne bih ni rekao da nisu ruski mediji objavili da nismo prisustvovali. Nikome nismo rekli, jer smatram da je važno da se sportisti bave sportom, da nema politike", dodao je Vučić.

Preneo je da je sa ministrom sporta i omladine Vanjom Udovičićem bezbroj puta razgovarao o tome kako se odlučio da igra za Srbiju, pošto mu je deda Italijan, otac Hrvat, a s druge strane ima još neki čudni miks, te je pare dobijao od Italijana da igra za njih.

"Nije važna nacija već kakvi ste ljudi. Pričali smo i danas o fantastičnim sportistima Hrvatima i drugih nacionalnosti", istakao je Vučić.

Predsednik je, na kraju, sa žaljenjem još jednom ponovio da je morao na ovaj način da postupa.

"Priština zna da želimo još brži napredak i to zloupotrebljava"

Odlaganje sastanka u Parizu nije poraz Nemačke i Francuske, već teška situacija za sve, jer Albanci znaju da Srbija sada živi svoje najbolje vreme i želi još više da napreduje, za šta je potrebna politička stabilnost i oni to žele da iskoriste, izjavio je Vučić. 

"Naš odgovor je – da, nama se žuri, jer ubrzano napredujemo, ali to ne znači da možete da ponižavate Srbiju i da nipodaštavate njene nacionalne interese", poručio je predsednik iz Minska.

Vučić je rekao i da nije srećan što je Pariz odložen, za razliku od Ramuša Haradinaja, koji je, primećuje, očigledno želeo da na svaki način stavi do znanja Amerikancima da je on taj koji želi da SAD odlučuju o svemu, a ne Francuzi i Nemci. "Srbija ima pravo na kovertirani potez", naglasio je Vučić.

Upitan da li je odlaganje sastanka u Parizu signal da bi i SAD trebalo da se uključe u proces rešavanja pitanja KiM, što je stav i američkog profesora Edvarda Džozefa, Vučić je rekao da je Džozef ozbiljan čovek, koji nikad nije bio blizak našim stavovima, ali da je za Srbiju nemoguće da svi koji žele glavnu ulogu budu oni koji su za nezavisnost Kosova.

Albanci su, kaže, osim što pričaju gluposti, dok Ramuš Haradinaj vodi hajku protiv Srba što, ističe Vučić, govori samo o njihovoj nervozi, svesni da Srbija danas živi svoje najbolje vreme i da dolazi i mnogo bolje vreme.

"Mi nismo imali period u istoriji ni sa većim platama, ni sa manjom nezaposlenošću, ni sa boljom perspektivom ", rekao je Vučić.

Kako je istakao, Albanci znaju da nam se žuri u brži ekonomski razvoj, da nam se hita da Srbija bude što uspešnija, sa što više fabrika, za šta je potrebna stabilna politička situacija i kompromis i to pokušavaju da koriste.

Kako je rekao, Albanci se nadaju čudima, a njih u politici nema.

Na Srbiji ostaje da se traži kompromisno rešenje, a što se tiče priznanja Kosova – čak i da dovedu svih 350 miliona Amerikanaca, to ne može da se reši na taj način, poručio je Vučić.

Smatra da i Amerikanci to znaju, te da i oni žele razgovor. "Nadam se da ćemo u međuvremenu da izbegavamo tenzije", zaključio je Vučić. 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak