'Antigona – 2000 godina kasnije' otvorila Belef

RTS 23.06.2019 09:35
'Antigona – 2000 godina kasnije' otvorila Belef


Izvođenjem predstave 'Antigona – 2000 godina kasnije' pozorišta Ulises, u režiji Lenke Udovički sa Radetom Šerbedžijom u ulozi Kreonta, u Hangaru Luke Beograd otvoren Beogradski letnji festival Belef.Predstava scenski ispituje mitsku priču iz Sofoklovog komada, istovremeno se baveći interpretacijom mita, uz dokumentarističke dramaturške intervencije koje otvaraju prostor diskusije. 

Kako su antički komadi izrasli u stvarnosti prepunoj krvi i zločina, u buci i metežu, Sofoklov literarni iskaz ni u našem vremenu ne gubi snagu, pokazujući svakom dobu njegovo pravo lice iz neke nove perspektive i odolevajući svojom univerzalnošću zamkama promenjenih okolnosti.

Osim Radeta Šerbedžije u predstavi su igrali Maja Izetbegović, Dženana Džanić, Ermin Bravo, Damir Urban, Katarina Bistrović-Darvaš, Jelena Lopatić, Vedad Suljagić, kao i studenti odseka za glumu pri Akademiji scenskih umetnosti Sarajevo i studija Gluma i mediji sveučilišta u Rijeci.

Udovički je u najavi izvođenja predstave u Beogradu navela da je u doba procvata demokratije žena obespravljena i u prvi plan su došli muški principi moći i osvajanja.

"U tom kontekstu je jako važno vraćati se Grcima jer je 'Antigona' komad koji se bavi sudarom pravde i prava. Stariji zakoni kažu da smo mi svi kao ljudski rod jedna familija i tako bi trebalo da se odnosimo jedni prema drugima, a ne da brojimo heroje i izdajnike. Danas se pitamo ko je Antigona koja po Sofoklu želi da pokopa svog brata koji je proglašen izdajnikom. To je devojka koja ne zna gde joj je brat. Njen brat leži u nekoj od masovnih grobnica koje su svuda oko nas", rekla je Udovički.

Nešto ranije, u Francuskom kulturnom centru predstavljena je izložba fotografa Kristijana Antolovića iz Irske, dobitnika brojnih nagrada. 

U okviru programa Belefa, biće održan koncert jednog od najkvalitetnijih Kvin tribjut bendova – Queen Symphony show, prepodnevni koncert kompozitorke Vere Milanković u izvođenju hora Dečjeg kulturnog centra, koncert Wien Symphony Salonorchester iz Beča, koncert popularnih "Mostar sevdah rejunion", koncert sastava Old Hat Orchestra sa solistima Dragoljubom Bajićem, Ljubicom Vraneš i Marijom Jelić, kao i nastup violiniste Ilije Marinkovića.

Osim pozorišnih predstava, posetioci festivala imaće priliku da vide umetnički performans "Svetlosni kodovi" u izvođenju teatra "Mimart" koji će ove godine predstavljati Srbiju u Plovdivu.

Zakazana je premijera mjuzikla "Pećina" Ivana Ilića u UK "Vuk Stefanović Karadžić".

Performans francuskih umetnika, sa nazivom "Hepi manif" – vesela plesna promenada biće predstavljena na Kalemegdanskom i Tašmajdanskom parku.

Na festivalu će biti izveden i performans izraelske umetnice Merav Dagan.

Za najmlađe će na platou ispred Vojnog muzeja biti održana predstava Crvenkapa po tekstu i režiji Sonje Knežević, a na istom mestu biće prikazana i predstava Legenda o hrabrosti –klasični teatar za decu sa elementima akrobatike.

Takođe, mlade posetioce festivala očekuje i muzičko-scenski nastup popularnog jutjubera Baka Praseta.

Belef zatvaraju svojim nastupom Marko Hatlak bend sa specijalnim gostom Vlatkom Stefanovskim.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak