Odbor za finansije podržao povećanje putarine za 12 odsto

B92 21.06.2019 13:08
Odbor za finansije podržao povećanje putarine za 12 odsto


Skupštinski odbor za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava usvojio je predlog izmena Zakona o korišćenju javnih dobara.Ovim izmenama se cena putarine u Srbiji povećava za 12 odsto. Usvojen je i predlog zakona kojim se omogućava početak izgradnje Moravskog koridora.

Milena Tadić iz Ministarstva finansija kazala je na sednici Odbora za finansije da se cena putarine povećava kako bi mogla da se održi dalja izgradnja i održavanje puteva.

Ona je napomenula da se izmenama Zakona o korišćenju javnih dobara delimično postiže usklađivanje sa direktivom Evropske unije koja propisuje da putarina treba da obezbedi realne troškove održavanja, razvoja i izgradnje auto-puteva.

Miodrag Poledica iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kaže da se predloženim zakonom o izgradnji Moravskog koridora obezbeđuje pravni osnov za realizaciju tog projekta imajući u vidu da je projektno-tehnička dokumentaciju "prilično spremna".

On je dodao da je eksproprijacija zemljišta od Pojata do Kruševca u završnoj fazi i da je sada neophodno da se izabere strateški partner i finansijska sredstva kako bi se krenulo u izgradnju.

Ukazuje da se Moravskim koridorom povezuje pola miliona stanovnika i da je dugačak 110 kilometara.

"Ovaj koridor je podeljen na tri veće deonice, prva je od Pojata do Kruševca, dužine oko 26,5 km, srednja deonica koja je i najkompleksnija se proteže od Kruševca do Adrana, a treća je od Adrana do Preljine, dužine 30,6 kilometara", istakao je Poledica.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak