Izložba "Đura Jakšić između mita i stvarnosti"

B92 21.06.2019 13:00
Izložba "Đura Jakšić između mita i stvarnosti"


Izložba "Đura Jakšić između mita i stvarnosti" biće otvorena 27. juna u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu.Izložbu će otvoriti Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Republike. Svečano otvaranje obnovljenog Narodnog muzeja prošle godine bilo je obeleženo i upamćeno upravo po slici Đure Jakšića, "Devojka u plavom".

Povezujući savremeni trenutak s prošlošću, likom večito mlade devojke, slika je bila metafora snažne emocije, nade i lepote koja nadilazi vreme, što je upućivalo na vrednosti i trajanje samog muzeja.

Sada, posle godinu dana, Narodni muzej posetiocima pruža mogućnost upoznavanja i uživanja u zaokruženom slikarskom opusu Đure Jakšića.

Izložba "Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti" objedinjuje više od četrdeset umetnikovih radova iz nekoliko muzejskih kolekcija. Među njima su kolekcije Narodnog muzeja u Beogradu, Galerije Matice srpske, Muzeja Jugoslavije, Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja u Zrenjaninu, Narodnog muzeja u Kragujevcu, Narodnog muzeja Crne Gore na Cetinju, iz Skupštine grada Beograda, manastira Grgetega i Vraćevšnice, Srpske pravoslavne crkvene opštine Srpska Crnja, kao i iz privatnog vlasništva.

Sveobuhvatnim pregledom izložbe akcentovane su tri glavne tematske celine slikarevog opusa: portretno, religijsko i istorijsko slikarstvo, uz priču o životnom putu Đure Jakšića, njegovom umetničkom i idejnom formiranju.

U okviru izložbe biće realizovan raznovrstan prateći program u vidu stručnih vođenja i predavanja, edukativnih programa i kreativnih radionica za decu i mlade.

Redovni termini vođenja biće utorkom u 12 i subotom u 17 časova, uz mogućnost zakazivanja grupnih poseta, a predavanja i tematska vođenja odvijaće se četvrtkom u 18 časova. Izložbu prati dvojezični katalog, na srpskom i engleskom jeziku i traje do 15. spetembra.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak