Iran: Znali smo za napad, Tramp nas je upozorio

B92 21.06.2019 12:45
Iran: Znali smo za napad, Tramp nas je upozorio


Kako piše Rojters, Iran je za napad znao. Upozorio ih je lično Tramp i to preko države Oman, koja je Iranu prenela poruku o nadolazećem napadu.Kako piše Rojters, Iran je za napad znao. Upozorio ih je lično Tramp i to preko države Oman, koja je Iranu prenela poruku o nadolazećem napadu.

Drugi zvaničnik je naveo da je Teheran jasno stavio do znanja da je vrhovni vođa protiv bilo kakvih razgovora, ali da će mu poruka biti prosleđena kako bi doneo odluku.

“Rekli smo omanskom zvaničniku da će svaki napad na Iran imati regionalne i međunarodne posledice”, dodao je zvaničnik.

Podsetimo, Njujork tajms objavio je danas da je američki predsednik Donald Tramp u četvrtak izdao naredbu o vojnom udaru na Iran, ali je u poslednjem trenutku tu odluku povukao.

Kako prenose američki mediji, ratni vojni avioni i brodovi već su bili postavljeni na pozicije za udare na iranske ciljeve.

Udari su zakazani za petak pre zore kako bi se smanjio rizik za iransku vojsku ili civile, dodaje se.

Odnos između SAD i Irana eskalirao je do tačke ključanja kada je Iranska revolucionarna garda objavila da je oborila američki špijunski dron i poslala snimak kao dokaz.

Pre toga tenzije su rasle zbog dva odvojena napada na tankere pune nafte u vodama Omanskog zaliva, a za koje Vašington okrivljuje Iran.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak