Dva takmaca u trci za poverenika

Novosti 20.06.2019 12:13
Dva takmaca u trci za poverenika


Poslaničke grupe do utorka mogu da predlažu kandidate za zaštitnika informacija od javnog značajaSRBIJA bi, pola godine pošto je Rodoljubu Šabiću istekla funkcija, mogla da dobije novog poverenika za zaštitu podataka od javnog značaja do početka skupštinske letnje pauze. Rok da poslaničke grupe podnesu predloge ističe u utorak sledeće nedelje, a kao kandidat vladajuće koalicije pominje se v. f. predsednika Prekršajnog suda u Beogradu Milan Marinović.

- Kontaktirali su sa mnom iz vladajuće koalicije i pitali da li bih bio poverenik, i ja sam se saglasio. Ne znam da li sam jedini kandidat ili su kontaktirali sa još nekim - kaže za "Novosti" Marinović.

Zasad je izvesno da će, osim vladajuće koalicije, kandidata imati i civilni sektor. Čak 70 NVO stalo je iza Nevene Ružić, pomoćnika generalnog sekretara u Sektoru za harmonizaciju Kancelarije poverenika. Mada su iz NVO pozvali sve poslanike da stanu iza ovog predloga, budući da pismene sugestije Odboru za kulturu i informisanje mogu da podnesu samo poslaničke grupe, još je neizvesno ko će predlog i formalno podneti.

Proceduri izbora novog poverenika prethodila je prava bura tokom vikenda, pošto je objavljen poziv poslaničkim grupama. Nezadovoljstvo civilnog sektora izazvao je uslov da kandidat mora da dostavi i izjavu kako "ne obavlja funkciju niti je zaposlen u nekom drugom državnom organu ili stranci". NVO su ukazale da se spornim zahtevom zaposlenima u državnoj upravi, a samim tim i u Kancelariji poverenika, uskraćuje pravo da se prijave, što je protivzakonito.

Po rečima Pavla Dimitrijevića iz "Crte", ovaj uslov bio je suprotan Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Nevena Ružić

Dva takmaca u trci za poverenika

Uslov je izbačen iz konkursa, a Mirko Krlić, predsednik Odbora za kulturu, potvrdio je za "Novosti" da je u ponedeljak potpisao novi poziv.

- Ne mora NVO da boli glava. Jasno je da poverenik po izboru mora da izabere jednu funkciju. Ipak, izašli smo u susret i promenili tekst poziva. Sada počinje novi rok od sedam dana da poslaničke grupe predlože poverenika, a spremni smo i da ga produžimo - kaže Krlić.

BOJKOT

KADA sam poslao poziv za dostavljanje predloga, u opozicionim poslaničkim klubovima, koji bojkotuju rad parlamenta, nije bilo nikoga da ga primi. Nije mi jasno, ako poslanici bojkotuju, šta je sa zaposlenima - pita se Krlić.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak