Polarni medved došao u grad da nađe hranu

Mondo 19.06.2019 18:26
Polarni medved došao u grad da nađe hranu


Izgladneli polarni medved stigao je u industrijski grad Norilsk u Rusiji, nakon što je prepešačio stotine kilometara u potrazi za hranom.Ženka medveda, očigledno slaba i bolesna, ležala je satima na zemlji u Norilsku nakon što je prevalila stotine kilometara ne bi li pronašla hranu.

Ovo je prvi polarni medved koji je viđen u ovom gradu tokom perioda od 40 godina, rekli su meštani.

"Ona još kruži oko fabrika, a na licu mesta su policija i druge nadležne službe", rekao je za AFP zvaničnik ekoloških službi Alekander Korobkin.

Polarni medved došao u grad da nađe hranu

Globalno zagrevanje i klimatske promene uništile su ledene površine koje nastanjuju polarni medvedi zbog čega su životinje prisiljene da hranu potraže na kopnu, dolazeći tako u blizak kontakt s ljudima u naseljenim mestima.

Na severu Rusije početkom godine je bilo proglašeno vanredno stanje nakon što se više od 50 polarnih medveda pojavilo u naseljenom području na kom živi nekoliko stotina stanovnika.

Polarni medvedi počeli su da se spuštaju u naseljene oblasti, jer zbog klimatskih promena u svojim staništima ostaju bez hrane.

U Rusiji su polarni medvedi ugrožena vrsta, lov na njih je zabranjen, a agencija za životnu sredinu odbila je da izda dozvolu da se na njih puca.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak