Nova pravila: Komšije, evo šta više nećete moći

Mondo 19.06.2019 23:57
Nova pravila: Komšije, evo šta više nećete moći


Nova gradska Odluka o kućnom redu koja bi trebalo da bude usvojena u avgustu donosi nova pravila ponašanja u zgradama.Najveći novitet propisa koji bi trebalo da bude usvojen u avgustu jeste novo vreme odmora.

Do sada su komšije bile dužne da susedima obezbede mir od 13 do 17 sati, a prema novoj odluci, tišina u zgradama vladaće radnim danima od 16 do 18 sati i od 22 do sedam časova, a vikendom od 14 do 18 časova i od 22 do osam.

"Vreme odmora prilagođeno je novim uslovima radnog dana jer zaposleni najčešće rade od osam ili devet časova do 16 ili 7 sati", kažu u Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove, piše "Politika".

U propisanom periodu, stanari ne smeju vikati, trčati, skakati, igrati se loptom ili na bilo koji način praviti buku i narušavati mir drugih.

Zabranjeno je i korišćenje aparata kao što su veš-mašine, usisivači, ventilacioni sistemi, muzički uređaji, televizori, mašine i aparati u zgradi... tako da njihov zvuk ometa susede.

Vreme odmora mora se poštovati i kad je reč o korišćenju mašina za održavanje zelenih površina oko zgrade, na primer kosačica ili motornih testera.

"Buka u vreme odmora u prostorijama sa zatvorenim prozorima ne sme preći graničnu vrednost od 30 decibela, što je propisano republičkom uredbom. Akcenat je dakle na buci, a ne na upotrebi pojedinih kućnih aparata, mašina i uređaja. Stanari ne poštuju kućni red ukoliko u vreme odmora prave buku, koju proizvode te mašine i uređaji, i tada im nadležni inspektor, odnosno komunalni policajac može izreći propisanu kaznu", rekli su u Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove.

BEBE MOGU DA PLAČU, NIKO NEĆE KAŽNJAVATI

Novi propisi, međutim, nisu otkrili toplu vodu, kaže Marko Arsenijević iz Inicijative za kvalitetno stanovanje. Sve je to, ističe, bilo i u prethodnim odlukama o kućnom redu, ali su, po Zakonu o stanovanju, jedinice lokalne samouprave bile dužne da donesu nova dokumenta.

"Kućni red najviše veze ima sa moralom i dobrosusedskim odnosima. Jer to da ne treba ostavljati đubre u hodniku stvar je kućnog vaspitanja, isto kao što je zabrana pušenja u liftu, ali i tolerancija prema komšijama koje imaju bebu, jer bebu ne možete naterati da ne plače. To, inače, nikada nigde nije napisano niti znam da je neko nekome pozvao komunalce zbog plača bebe. Nismo imali ni prijave zbog toga što je neko uključio veš-mašinu noću", rekao je Arsenijević.

Zbog novorođenčadi nisu zvali, ali spisak razloga zbog kojih su Beograđani alarmirali komunalne policajce je podugačak.

KOMŠIJAMA SMETA - GLASNO VOĐENJE LJUBAVI, SVAĐE, TELEVIZOR...

"Najveći problem u Beogradu, kao i u Kragujevcu, Nišu ili Novom Sadu jeste to kad neko pravi žurku u jedan ili dva sata noću. Često se prijavljuju popravke, burgijanja u stanu, glasan razgovor i glasno slušanje televizora, pa i lupanje klompama...", ilustrovao je Arsenijević, dodajući da je leti, kad su prozori otvoreni, pritužbi bilo i na "ljubavnu buku", ali i na svađe u komšiliku.

Prema iskustvu upravnika zgrada, kućni red se poštuje u sredinama u kojima su brojniji stariji ljudi.

Više prijava je u objektima gde žive studenti koji su, po običaji, skloniji žurkama i bučnijem životu.

"Dosta je ljudi koji slave rođendane ili proslave diplomiranja jednom godišnje. Komšije su po pravilu tolerantnije kada se u holu postavi obaveštenje da neko pravi žurku i zamoli za strpljenje", rekao je Arsenijević za Politiku.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak