Sindikati i Unija poslodavaca različito o povećanju 'minimalca'

N1info 19.06.2019 16:05
Sindikati i Unija poslodavaca različito o povećanju 'minimalca'


Povodom najava ministra finansija Siniše Malog da bi na jesen mogla da bude povećana minimalna cena rada, sindikati smatraju da povećanje "minimalca" ne bi trebalo da bude ispod deset procenata, dok u Uniji poslodavaca u ovom trenutku procenjuju da je realno povećanje do šest procenata.Sindikati podsećaju da je proklamovani cilj da minimalna zarada u naredne tri godine dostigne potrošačku korpu - podsetimo, sada je 27 hiljada dinara, dok je minimalna potrošačka korpa 37.000 dinara.

"Da bi se postiglo ono što je cilj u naredne tri godine, minimalna zarada u ovoj godini bi trebala da postigne nekih 10 ili više odsto povećanje. Što znači preko 30.000 dinara ako gledamo na mesečnom iznosu", rekao je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca smatra da je jedino logično da se minimalna zarada poveća za onoliko koliko se u narednoj godini očekuje povećanje bruto domaćeg proizvoda i inflacije.

"Znači to bi bilo realno pet, možda šest odsto u odnosu na sadašnji nivo. Međutim, mi ćemo razgovorima da prihvatimo i veće povećanje, kao što je to bilo u prethodne dve godine, ali jedino uz to da onda vlada, država kompenzuje to", rekao je Atanacković.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak