Novi protest osmaka, traže ostavku ministra i poništavanje male mature

N1info 19.06.2019 16:00
Novi protest osmaka, traže ostavku ministra i poništavanje male mature


Nekoliko stotina učenika, koji su završili osmi razred, okupilo se ispred Predsedništva Srbije, zahtevajući ostavku ministra prosvete Mladena Šarčevića, nakon što nisu uspeli da dogovore sastanak sa nekim predstavnikom Ministarstva prosvete.Oni su se pre toga okupili ispred Ministarstva prosvete u Beogradu, tražeći da se poništi mala matura i da im se omogući da se u srednju školu upišu na osnovu uspeha iz osnovne. Osnovci su nosili transparent na kome piše "Ukrali ste nam budućnost".

U šetnju su krenuli jer nisu uspeli da razgovaraju sa nekim iz resornog ministarstva. Oni su preko Trga Slavije i Ulice kralja Milana došli do zgrade Predsedništva u Pionirskom parku gde su uzvikivali: "Hoćemo ostavku".

Nakon toga, osmaci su se vratili ispred zgrade ministrastva i kažu da neće otići dok ih ministar prosvete Mladen Šarčević ne primi.

Za razliku od protesta u utorak, kada je odložen test iz matematike jer su u javnost "procurela" pitanja, danas sa njima nema predstavnika roditelja, ali prisustvuje nekoliko predstavnika inicijative "Jedan od pet miliona".

Saobraćaj u Nemanjinoj ulici odvija se nesmetano. Skup obezbeđuje nekoliko policajaca.

Đaci su juče protestovali i u Nišu i u Kragujevcu.

Protest đaka i u Kruševcu

Oko 150 svršenih osnovaca iz većine gradskih osnovnih škola u Kruševcu protestovalo je ispred Gradske i Školske uprave tražeći da ove godine završni ispit bude poništen, a da se upis u srednje škole obavi na osnovu uspeha iz osnovne škole. Kruševački osmaci, koji su zbog "provaljivanja" testa iz matematike i odlaganja polaganja tog predmeta, prvi put protestovali juče popodne, danas su se ispred Gradske uprave okupili oko pola dvanest, odnosno nakon polaganja kombinovanog testa. 

Đaci smatraju da završni ispit ove godine treba da bude poništen jer je test iz matematike "provaljen", a sumnjaju da su možda pojedini uspeli da dođu i do preostala dva testa. Kažu da bi trebalo primeniti rešenje iz 2013. godine, kada je takođe došlo do "provaljivanja" testa, a kada su se đaci u srednju školu upisali na osnovu bodova iz osnovne škole.

Učenici su uzvikivali "nećemo prijemni", "ukinite prijemni", "Kosovo je Srbija", a nakon okupljanja ispred Gradske uprave prošetali su do zgrade Školske uprave, gde su uzvikivali iste parole i pravili buku duvanjem u pištaljke i trube.

U jedom trenutku deo okupljenih đaka ušao je u zgradu u kojoj je sedište Školske uprave Kruševac i popeo se do prvog sprata, ali su odustali nakon što su im policajci objasnili da ne smeju da uznemiravaju zaposlene i da protest mogu da nastave ispred zgrade. Mali maturanti su nosili parole "ne znate da sačuvate nekoliko papira, a pokušavate da vratite Kosovo", "nećemo prijemni", "poništite prijemni", "nećemo prijemni, hoćemo pravdu".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak