Veliko stepenište dobilo novi izgled

Blic 18.06.2019 18:10
Veliko stepenište dobilo novi izgled


Rekonstrukcija Velikog stepeništa na Beogradskoj tvrđavi polako se privodi kraju, a prema rečima stručnjaka, ono će sada biti nalik originalnom s kraja dvadesetih godina prošlog veka.Izgled ovog dela Kalemegdana, kada su u martu ove godine počeli radovi, šokirao je mnoge prolaznike, Beograđane, posetioce i turiste. Tada je Veliko stepenište izgledalo srušeno, te na njemu nije ostao ni kamen na kamenu. Ipak, uveravanja nadležnih da je sve pod kontrolom i obećanja da će svemu biti vraćen prvobitan izgled su se i obistinila.

Kada su reporteri "Blica" juče obišli ovaj deo Beogradske tvrđave, mogli su da vide praktično finiš radova, te je izvesno da će biti ispoštovan i rok do početka jula. Veliko stepenište zaista blista - nema više polupanih stepenika ni osakaćenih stubića. Kako saznajemo, umesto mermera sa Brača, koji je ranije korišćen, sada je postavljen novi, crnogorski iz Danilovgrada, zamenjeni su i polomljeni stubići, a postavljene su i četvrtaste žardinjere koje su bile zaboravljene tokom prethodne rekonstrukcije 1989. godine, a koje su krasile originalno Veliko stepenište.

Novi izgled Velikih stepenica 
Novi izgled Velikih stepenica

Podsetimo, ovo remek-delo arhitekture, kao i jedan od simbola Beogradske tvrđave, nastalo je 1928. godine po planu Aleksandra Krstića, šefa Odseka za parkove, i predstavlja glavnu vezu Savskog šetališta sa Gornjim gradom tvrđave. Do uređenja ovog dela tvrđave došlo je tokom obimnih radova u parku Kalemegdan nakon Prvog svetskog rata. Prilikom bombardovanja 1941. oštećen je i Kalemegdan, a najlošije su prošla upravo dekorativna stepeništa. Pretpostavlja se da je Veliko stepenište obnovljeno tokom rata, ali u veoma pojednostavljenoj formi u odnosu na prvobitnu.

Majstori  
Majstori "jure" rokove

- Ni prethodno stepenište nije bilo originalno, već replika onog iz 1928. Naime, osamdesetih godina prošlog veka proradilo je klizište i Veliko stepenište se u potpunosti urušilo, s obzirom na to da je bilo položeno na zemljanu podlogu. Tada su urađena kompletno nova gazišta i nova ograda od bračkog krečnjaka. Međutim, vreme je pokazalo da je taj materijal potpuno neadekvatan za klimatske uslove Beograda i već nakon 20 godina se usled mraza razlistao - objasnili su iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Veliko stepenište je obnavljano krajem osamdesetih godina 
Veliko stepenište je obnavljano krajem osamdesetih godina

Veliko stepenište poslednji put je sanirano 2006. godine, kada su pukotine zalivene cementnim malterom, pojedine su ispunjene veštačkim kamenom nepoznatog sastava, dok su veći nedostaci nadomeštani pločastim kamenim zakrpama. Ovaj metod sanacije ubrzo je pokazao svoje loše strane jer su stepenice podlegle još većim oštećenjima, te je ova kompletna rekonstrukcija bila neophodna.

Veliko sređivanje Kalemegdana

Sređivanje Velikog stepeništa samo je deo velikih radova koji se poslednjih godina obavljaju na Beogradskoj tvrđavi.

Podsetimo, rekonstruisan je Spomenik zahvalnosti Francuskoj, Česma Mehmed-paše Sokolovića, Damad Ali-pašino turbe, Malo stepenište, most kod Sahat kule, plato kod Pobednika, a narednih meseci velika rekonstrukcija očekuje i sam spomenik, jedan od zaštitnih simbola Beograda. Konačno, u toku je izgradnja pasarele ili tobogana od Kalemegdana do Beton hale, a u planu je i gondola.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak