Naučni rad srpskih fizičara jedan od najboljih u svetskoj konkurenciji

Radio 021 18.06.2019 17:18
Naučni rad srpskih fizičara jedan od najboljih u svetskoj konkurenciji


Istraživači Laboratorije za Nelinearnu fotoniku, među kojima su dr Dragana Jović Savić, rukovodilac ove laboratorije, kao i dr Dejan Timotijević i Jadranka Vasiljević, 2018. godine objavili su važan rad u časopisu Advanced Optical Materials, a sada je taj rad odabran kao jedan od najboljih za 2018. godinu.Kao takav, uvršten je u specijalno izdanje časopisa Best of Advanced Optical Materials 2018, javlja Brainz TV.
 
Advanced Optical Materials je inače jedan od vodećih žurnala posvećenih materijalima, sa impakt faktorom 7.43.
 
Kako navode urednici žurnala, za kolekciju najboljih radova u 2018. izabrali su njihove omiljene i najbolje članke objavljene u toj godini.
 
Rad naših istraživača nosi naziv Visualizing the energy flow of tailored light.
 
"Eliptični Matjeovi zraci u raznim nelinearnim režimima formiraju veoma interesantne hiralne strukture koje imaju oblik helikoidnih talasovoda, odnosno helikoidnih fotonskih rešetki", stoji u sižeu ovog rada.
 
"Pomoću veličine polaznih zraka kao i jačine nelinearnosti kontroliše se broj filamentana na koje se inicijalni zrak raspada, odnosno broj talasovoda, zatim brzina rotacije, kao i nagib helikoidalnih struktura. S povećanjem širine polaznih zraka ili nelinearnosti nastaju modulacione nestabilnosti. Ovakav pristup omogućava stvaranje nelinearnih talasovoda primenom eliptičnih Matjeovih zraka", navodi se u objavi Instituta za fiziku u Beogradu.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak