Uskoro počinju pregovori o minimalcu, sindikati za povećanje do 20 odsto

Radio 021 18.06.2019 17:11
Uskoro počinju pregovori o minimalcu, sindikati za povećanje do 20 odsto


Poslodavci, sindikati i država do septembra treba da se dogovore o novom iznosu minimalne zarade, koji će se primenjivati od početka sledeće godine.Predstavnici radnika još nisu izašli sa zahtevom koliko bi ubuduće morao najmanje da vredi jedan radni sat, nisu su menadžeri odredili granicu preko koje ne mogu da idu, ali predstavnici vlasti tvrde da će rast biti značajan.

Zaposlenima u Srbiji trenutno je zagarantovano 155,3 dinara po satu. Na kraju meseca to znači u proseku platu od oko 27.300 dinara. Sindikati veruju da bi naredna morala da bude veća između 15 i 20 odsto.

"Pregovori tek predstoje. Naš cilj je da u dogledno vreme minimalna zarada dostigne minimalnu potrošačku korpu. U računicu ulazi i inflacija, rast privrede. Nemamo još formulisan zahtev, ali verujemo da bi minimalac trebalo da poraste od 15 do 20 odsto. Nama, međutim, nije najvažnija minimalna zarada. Ona štiti najugroženiji sloj, ali naš problem je taj što se ona sve više približava prosečnoj plati u Srbiji. Potrebno je i da prosečna plata raste bar 20 odsto godišnje, da bi zaustavili odlazak kvalifikovanih ljudi. Mi dolazimo u situciju da sve više ljudi prima minimlac, a to nije cilj", kaže Zoran Mihajlović iz Samostalnog sindikata Srbije.

Poslodavci čekaju zvanične podatke, još nemaju računicu kolike iznose mogu da garantuju svojim radnicima, ali su svesni da u kalkulacije mora da uđe i veliki odliv radne snage.

"Do kraja ovog meseca biće gotova analiza stučnih tela koja će nam pokazati kako su se kretali ključni pokazatelji u ovoj godini. Rok je do septembra da se dogovrimo o ceni rada i minimalnoj zaradi, a ona će se primenjivati od početka naredne godine. Još je rano govoriti koliko povećanje je moguće. Uzima se više faktora. S jedne strane, tu je rast privrede, ali tu je i negativan uticaj odlaska radne snage. Prošle godine pregovori su bili naporni, ali je Vlada na kraju ispoštovala pogodnosti koje je obećala privredi", kaže predsednik Unije poslodavaca Srbije Miloš Nenezić.

"Novosti" podsećaju da se najduže održala cena od 115 do satu, od aprila 2011. do kraja 2014. godine. U 2015. i 2016. godini radnici su mogli da računaju na 121 po satu, tokom 2017. godine na cenu od 130 dinara po satu, a prošle godine 143 dinara po satu.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak