Opozicione stranke traže ostavku ministra Šarčevića

Radio 021 18.06.2019 17:07
Opozicione stranke traže ostavku ministra Šarčevića


Pojedine opozicione stranke traže ostavku ministra prosvete Mladena Šarčevića zbog odlaganja testa iz matematike koji je danas trebalo da se održi, ali je "provaljen", zbog čega je pomeren za četvrtak.Narodna stranka smatra da je sramota da su već drugi put u prethodnih nekoliko godina testovi za upis učenika u srednju školu "provaljeni", odnosno da su postali predmet korupcije i mahinacija.
 
"Kao da našoj deci nije dosta stresa pred polaganje testova, nego ona sada još plaćaju cenu korumpiranog i nesposobnog sistema, što je neprihvatljivo. Narodna stranka zahteva od nadležnog ministra Šarčevića da podnese neopozivu ostavku, kao jedini častan izlaz i čin preuzimanja lične i političke odgovornosti", saopštila je Narodna stranka.
 
Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) smatra "da bi bilo pristojno da ministar Šarčević podnese ili, barem, ponudi svoju ostavku zbog stresa koji su danas doživeli đaci i roditelji".
 
Nema sumnje da će istraga utvrditi ko je prodao test i da će krivac ili krivci biti sankcionisani, kao i da će biti smena zbog ovoga što se danas dogodilo. Ali, uvereni smo da to ne umanjuje odgovornost ministra. Liga socijaldemokrata Vojvodine predlaže da Ministarstvo prosvete svakako hitno razmotri načine na koje bi đacima i roditeljima nadoknadilo ili barem umanjilo stres zbog današnjeg događaja", stoji u saopštenju ligaša.
 
Predsednik Pokreta Dveri Boško Obradović ocenio je da ministar Šarčević treba da podnese ostavku zbog odlaganja testa iz matematike za male maturante i tako preuzme odgovornost za "curenje testova".
 
"Iako ministar Šarčević tvrdi da je krivica za curenje testova iz matematike 'negde na terenu' i tako pokušava da skloni odgovornost za sebe, svaki odgovoran političar u ovoj situaciji bi podneo ostavku i to treba da uradi i Šarčević", navodi se u saopštenju.
 
Obradović je u pisanoj izjavi naveo da nije u pitanju bezazlena situacija ili samo jedna obična greška na terenu.
 
"Test iz matematike je izuzetno stresan i za decu i za profesore i ministarstvo je bilo dužno da obezbedi da sve prođe u najboljem mogućem redu. Zbog ovakvih stvari čitave generacije gube poverenje u prosvetni sistem i u vrednovanje učenja i rada. Kao političar, ali još više kao roditelj očekujem da ministar snosi odgovornost za ovo što se danas desilo", naveo je Obradović.
 
Demokratska stranka (DS) je u saopštenju izrazila zabrinutost zbog ukupnog stanja u prosveti koje je rezultiralo, kako navode, još jednim skandalom.
 
"I ove godine obesmišljen je ceo proces polaganja, nečiji trud i rad uludo potrošen, a učenici bivaju kažnjeni bez stvarne krivice. Ministar Šarčević je danima govorio o bezbednosti testova za malu maturu i uveravao javnost da su oni na sigurnom, govorio o broju angažovanih inspektora, policajaca i drugog osoblja u zaštiti testova", navodi DS u saopštenju.
 
Testovi su "procureli" u javnost, i Demokratska stranka očekuje, kako se navodi, da ministar Šarčević preuzme odgovornost i podnese ostavku, "ako ni zbog čega drugog, zbog toga što je obmanjivao javnost o bezbednosti, a čime bi se sprečile dalje neregularnosti", da se utvrdi odgovornost svih koji su učestvovali u krađi testova, da se o tome obavesti javnost u što kraćem roku, da se preispitaju i verodostojnost rezultata završnog ispita iz maternjeg jezika, da se spreči dalja erozija u obrazovanju valjanom analizom uzroka koji su doveli do još jednog neslavno završenog ciklusa eksperimentisanja i lutanja, promena koje reforme sprečavaju. 
 
Demokratska stranka Srbije (DSS) upitala je nadležne ko je odgovoran za današnje odlaganje testa iz matematike i da li će neko snositi posledice za, kako navode, taj skandal. 
 
U saopštenju DSS je naveo da je ovo drugi put zа poslednjih šest godinа da držаvа nije u stаnju dа nа vаljаn nаčin orgаnizuje polаgаnje testovа zа mаle mаturаnte. 
 
Članica Predsedništva i sekretarka za međunarodne odnose Stranke slobode i pravde (SSP) Ana Stevanović ocenila je da je otkazivanje testa iz matematike za male maturante "šok i trauma za decu koja su se spremala", te da je za to direktno odgovorna "nesposobna, nestručna i bahata vlast" i da "odgovorni moraju da podnesu ostavke".
 
"Oni koji bi da vode državu nisu sposobni da sačuvaju ni testove za maturante. Ovo je još jedan dokaz da u državi više ništa ne funkcioniše, a sada cenu toga plaćaju maturanti. Krađa testova je nastavak sveopšteg propadanja", rekla je Stevanović, a saopštila je ta stranka.
 
Pokret Dosta je bilo (DJB) ocenio je da nepostojanje "ravnopravnih i fer uslova" za održavanje završnog ispita ima "tragične posledice" po čitave generacije osnovaca i srednjoškolaca. DJB je pozvao ministra Šarčevića da podnese ostavku i pokaže "koliko je važno preuzeti odgovornost za rezultate sopstvenog rada".

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak