U toku provera, policija istražuje: Velika je mogućnost da je 'procurio' i kombinovani test

Novosti 18.06.2019 12:34
U toku provera, policija istražuje: Velika je mogućnost da je 'procurio' i kombinovani test


Posle informacije koja je potvrđena i u Ministartvu prosvete, da je test iz matematike procurio u javnost, pojavila se i vest da su se pojavila i rešenja kombinovanog testa.Naime, kako prenose mediji, iz Ministarstva prosvete stigla je instrukcija da su sve škole u obavezi da vrate pakete i kese sa testovima iz matematike, ali takođe i sa zadacima iz kombinovanog testa. 

Proverava se da li je “procurio” i kombinovani test.

“Velika je mogućnost. Policija istražuje da li ga je neko otvorio. Sutra (u sredu) se radi neprovaljeni kombinovani rezervni test“, navodi ministar.

Curenje testova u okviru male mature dogodilo se i 2013. godine, a ispostavilo se da ga je iz štamparije Službenog glasnika iznela jedna službenica. Policijskom istragom utvrđeno je da su testovi iz srpskog i matematike ukradeni i dospeli u javnost pre nego što su osmaci polagali mature. Nakon toga doneta je odluka da se mala matura poništi, a đaci da se rangiraju na osnovu uspeha iz škole.

Na pitanje da li postoji mogućnost da se takva odluka donese i ove godine, ministar prosvete kaže da “za to nema razloga”.

“Sutra (u sredu) se nastavlja kombinovani test, odnosno neprovaljeni rezervni test”, ponavlja Šarčević.

Pomoćnica ministra u Ministarstvu prosvete Vesna Nedeljković navodi da su sve te fotografije koje kruže društvenim mrežama lažne i dodaje da se radi se o testovima iz ranijih godina i da je to provereno sa Zavodom.

Podsetimo, test iz matematike đaci je trebalo da polažu u utorak od 9 do 11, ali je pola sata pre planiranog početka deci saopšteno da se test odlaže za četvrtak, 20. jun.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak