Dodik: Republika Srpska neće pristati na članstvo u NATO

RTV 17.06.2019 12:54
Dodik: Republika Srpska neće pristati na članstvo u NATO


Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Budimpešti na sastanku sa predstavnicima Srba u Mađarskoj da Republika Srpska sledi Srbiju i da neće pristati na članstvo u NATO.On je istakao da je NATO bombardovanje Srpske i Srbije ostavilo posledice i ukazao na to da je došlo do povećanja broja malignih bolesti i kod dece, prenosi RTRS.

Dodik je podsetio da je u Banjaluci napravljena roditeljska kuća za boravak dece koja dolaze na lečenje i njihovih roditelja.

"Ne govorimo da treba stvarati neprijateljstvo, ali ne možete očekivati da ja i ljudi prihvatimo NATO", poručio je Dodik.

Ističući da Republika Srpska ima stabilnu vlast, za razliku od ostatka BiH, Dodik je rekao da je Srpska jedina koja može da funkcioniše u BiH i da je samoodrživa.

On je istaka dobre veze Srpske sa Rusijom i podsetio da je Rusija sprečila donošenje rezolucije o navodnom genocidu u Srebrenici u Savetu bezbednosti.

"Rusi uvek pomognu u SB UN, jer visoki predstavnik uvek u svom izveštaju kao krivce označi Republiku Srpsku i Milorada Dodika. Rusija je član PIK-a, tela koje okuplja ambasadore koji su se nametnuli kao mesto odluka, iako nisu u Dejtonskom sporazumu", dodao je on.

Dodik je predstavnicima Srba rekao i da je Srpska odbila da pravi migracione centre na svojoj teritoriji.

Na liturgiji u hramu Svetog Đorđa

Dodik je jutros posetio  hram Svetog Đorđa Srpske pravoslavne crkve Svetog Đorđa u Budimpešti, gde je prisustvovao liturgiji.

Zajedno sa Dodikom, liturgiji su prisustvovali i ambasador BiH u Mađarskoj Biljana Gutić Bjelica i ambasador Mađarske u BiH Kristijan Poša, prenosi Srna.

 

Srpski član Predsedništva BiH, nakon liturgije, treba da se sastane sa episkopom budimskim Lukijanom, a potom je planiran obilazak Sent Andreje, Srpske pravoslavne crkve i Srpskog muzeja Budimske eparhije.

Dodik, koji boravi u trodnevnoj poseti Mađarskoj, sastaće se sutra u Budimpešti sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom sa kojim će, kako je najavio, razgovarati o privrednoj saradnji.

Posle radnog ručka, planirana je zajednička konferencija za novinare Orbana i Dodika, najavljeno je iz kabineta srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH.

Dodik se juče sastao sa državnim sekretarom za saradnju sa crkvama i nacionalnim manjinama u Vladi Mađarske Miklošom Šoltesom, kao i sa predstavnicima Samouprave Srba u Mađarskoj, koji su ga upoznali o položaju Srba u Mađarskoj i tom prilikom naglasili da ostvaruje visok stepen prava i sloboda.

Srpski član Predsedništva BiH sinoć je prisustvovao i gala koncertu Kulturno-umetničkog društva "Taban" koji je održan u pozorištu VIG u Budimpešti.

U obraćanju na koncertu, Dodik je zahvalio Mađarskoj što je sprečila da se zaborave kulturne i nacionalne vrednosti srpske zajednice u toj zemlji.

Dodik je izrazio zahvalnost Mađarskoj i premijeru Viktoru Orbanu što je modernizacijom zakona o manjinama učinio da se položaj srpske zajednice na pravi način održi, vrednuje i iskaže.

Prema njegovim rečima, tim zakonom, koji može da posluži kao primjer drugim zemljama, učinjena je dobrobit samom mađarskom društvu, ali su okupljene i manjinske zajednice, među kojima je i srpska.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak