Vučić: Šta će nam teritorija ako nemamo budućnost

Politika 15.06.2019 17:47
Vučić: Šta će nam teritorija ako nemamo budućnost


Država će obezbediti značajne subvencije za podizanje privrede na istoku zemlje, izgraditi puteve i drugu infrastrukturu, obećao je predsednik
Država će obezbediti značajne subvencije za podizanje privrede na istoku zemlje, izgraditi puteve i drugu infrastrukturu, kako bi zadržala stanovništvo i pospešila veći natalitet, poručio je danas u Boljevcu predsednik Srbije Aleksandar.

U obraćanju građanima tokom obilaska fabrike poljoprivrednih mašina FPM „Agromehanika” u Boljevcu, u okviru posete zaječarskom okrugu, Vučić je istakao da je najvažnije da opstane naš narod u Boljevcu i u drugim mestima.

Upozorio je da je u zaječarskom okrugu za 40.000 smanjen broj ljudi u prethodnih 20 godina.

Rekao je da ta fabrika ima sada 250 zaposlenih i da će zaposliti još 60 radnika i da je otvaranje radnih mesta jedna od načina da se zadrži stanovništvo.

Vučić je rekao da će država hitro reagovati i pomoći subvencijama za mašine i novozaposlene radnike.

Moramo da rešavamo i pitanje snabdevanja vodom i to ćemo uraditi za sela Podgorac, Sumrakovac, Savinac i druga. Videćete uskoro i mašine za gradnju lokalnih puteva, jer želimo da povežemo sve pravce prema Zaječaru i Boru”.

Predsednik kaže da smo najviše izgubili stanovnika u tom delu Srbije u periodu između 2000. i 2010. godine i zamolio građane da imaju u vidu da bez više dece nećemo imati budućnost, koliko god fabrika, puteva i bilo čega gradili.

„Šta će nam teritorija i sve ako nemamo budućnost, samo razmislite o tome”, naglasio je Vučić, prenosi Tanjug.

Naveo je, takođe, da smo samo u Zaječaru u poslednje dve decenije izgubili 16.5000 ljudi, u Knjaževcu 12.000, Sokobanja sa 17.000 na 14.000 ljudi, a u Boljevcu 4.500 ljudi.

Vučić je najavio da će država pokušati da dovede investitora za otvaranje fabrike drvne industrije i sve drugo što je potrebno kako bi građani mogli da žive bolje.

Veća ulaganja u turistički potencijal Sokobanje

SOKOBANjA – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas Sokobanju i najavio veća ulaganja u to blago naše zemlje, koje beleži sve veći broj turista.

Vučić je rekao da je 2017. godine Sokobanja imala 53.000 gostiju, a u 2018. čak 102.000, kao i da je u prvih pet meseci ove godine zabeležen rast broja turista od 17 odsto.

Vučić je rekao da je prvi put kao predsednik u poseti Sokobanji, ali ne i poslednji pošto će doći da vidi šta je sve urađeno.

Najavio je da će država pokušati da pronađe investitore za hotele Turist i Zdravljak, prenosi Tanjug.

Kaže da je broj turista u Sokobanji toliko povećan zahvaljujući vaučerima, za koje je ranije dobio ideju od nekadašnjeg slovačkog premijera Roberta Fica, a odmah je prihvatio ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Vučić kaže da je ove godine oko 40.000 vaučera ili trećina od ukupnog broja završilo u Sokobanji, kao i da očekuje da sledeće godine tu bude iskorišćeno 70.000 vaučera, jer će biti više sredstava za tu namenu.

Dodao je da tu dolaze u velikom broju i penzioneri i nezaposleni da provedu odmor ili da se leče.

Kako je rekao, u Sokobanji mora da se naprave i prečistači za otpadne vode, da se uradi izlaz na Koridor 10 za šta je potrebno oko šest miliona evra: za petlju oko 2,5 miliona i za pristupni put 3,6 miliona evra.

„Obećavam vam da ću pre kraja godine doći u Sokobanju da položim račune i kažem koliko smo novca uložili”, poručio je predsednik građanima.

Lepše nego u Italiji, pomoć za preradu voća

ŽUČKOVAC – Predsednik Aleksandar Vučić, danas je u Zaječarskom okrugu, obišao zasade jabuka „Tera optima” porodice Jokić i u razgovoru sa lokalnim poljoprivrednicima rekao da država pomaže prerađivačku industriju posebnim podsticajima.

Jokići, inače iz Topole, preneli su mu da su prvih 10 hektara jabuke zasadili 2014. godine, u selu Žučkovac, jer je kraj pogodan za voćarstvo, zbog idealne nadmorske visine.

Miloš Jokić, jedan od mlađih članova porodice i vlasnik plantaže, studije je završio u Barseloni, ali se vratio u Srbiju i u svoju zemlju doneo znanje i iskustvo Španaca u voćarstvu.

U planu im je da grade hladnjaču u Topoli, od 2.500 tona, koja bi služila isključivo za preradu, jer dugoročno žele da budu izvoznici.

Vučić je istakao da država za preradu voća daje posebne podsticaje, ne samo preko Ministarstva poljoprivrede.

Šetajući kroz zasade jabuke na 33 hektara, predsednik je konstatovao da plantaža divno izgleda i da je, utisak je, lepše nego u Italiji.

„Obišao sam celu Italiju, Pijemont i Toskanu, ali nešto ovako lepo nisam video. Ovo je divna Srbija, porodici Jokić hvala na ovome, i daj bože da zaradite još mnogo više i da nam Srbija izgleda ovako”, poželeo im je Vučić, prenosi Tanjug.

Novi hotel na Rtnju prima goste od 1. jula

RTANj – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas, u okviru kampanje „Budućnost Srbije” novoizgrađeni hotel Ramonda na Rtnju, koji će večeras biti svečano otvoren, a prve goste će primiti od 1. jula.

Predsednika Srbije je oduševio izgled hotela zbog kojeg se čovek, kako je primetio, oseća kao da je u nekom turističkom kompleksu van Srbije.

Zahvalio je vlasnicima hotela što su uložili veliki novac i pozvao građane Srbije da od 1. jula posete Rtanj, istočnu Srbiju i taj hotel, prenosi Tanjug.

Vučića su upoznali sa problemima sa kojima se suočavaju meštani Rtnja, a to je slab vodovod i kanalizaciona mreža koja ne postoji, a predsednik je obećao da će država, s obzirom da se radi o siromašnijoj opštini, pomoći u rešavanju tih problema.

IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak