Džonson objavio kandidaturu za premijera, ne želi Bregzit bez sporazuma

N1info 12.06.2019 20:33
Džonson objavio kandidaturu za premijera, ne želi Bregzit bez sporazuma


Bivši britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson objavio je svoju kandidaturu za britanskog premijera, insistirajući kako ne želi Bregzit bez sporazumaBivši britanski ministar spoljnih poslova i nekadašnji gradonačelnik Londona Boris Džonson je započeo kampanju za naslednika premijerke Tereze Mej, obećavši da će Britaniju izvesti iz Evropske unije 31. oktobra i upozorivši svoju podeljenu konzervativnu stranku da "odlaganje znači poraz".

Objavljujući svoj politički manifest u centru Londona, Džonson, favorit za ulazak u Dauning Strit 10 narednog meseca, izjavio je da se Britanija mora pripremiti za ishod bez sporazuma.

Džonson je kazao da je Bregzit bez sporazuma poslednja opcija, ali je najbolji način da se izbegne taj ishod da se pripremi za njega.

"Moj cilj nije ishod bez sporazuma, ali je jedino odgovorno rešenje da se ozbiljno i odlučno pripremimo za Bregzit bez sporazuma", kazao je on.

"Mislim da je najbitnije za našu veliku zemlju da bude spremna. Sarađivaću s našim prijteljima s druge strane Kanala na najbliskiji mogući način", dodao je Džonson.

Od deset kandidata za naslednika Tereze Mej na čelu Konzervativne stranke, Džonsonova objava očekivana je s najvećim nestrpljenjem.

On insistira da vlada mora realizovati volju britanskog naroda koji je glasao za napuštanje Evropske unije, i Britanija mora napustiti blok do 31. oktobra - roka koji joj je odredio Brisel.

"Ako sada to (Bregzit) blokiramo, požnjećemo buru i suočićemo se sa smrtonosnom odmazdom biračkog tela. Sada je došlo vreme da se otkloni neizvesnost", izjavio je Džonson.

Kazao je da se neće pretvarati da sve u planu funkcioniše, dodajući da veruje da će zrelost i osećaj dužnosti prevladati kako bi se realizovao Bregzit, prenosi Sinhua.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak