Sve više građana Hrvatske kupuje u Bezdanu

RTV 12.06.2019 14:33
Sve više građana Hrvatske kupuje u Bezdanu


Građani Hrvatske iz pograničnog dela sve češće radi kupovine prelaze granicu i pazare u Srbiji. Kupuju sve, pa čak i hrvatske proizvode, jer su jeftinji. Kupuju i na pijaci, apotekama, stovarištima građevinskog materijala.Bezdan, pogranično selo od Hrvatske granice udaljeno nekoliko kilometara, mesto je gde državljani Hrvatske kupuju bukvalno sve. Kažu mnogo je jeftinije sa ove strane granice, pa se uštedi čak i kada se kupuje roba proizvedena u Hrvatskoj.

"Dolazimo dva do tri puta mesečno. Kupujemo prehrambene artikle i građevinski materijal. Građevinski materijal jeftiniji je i do 70 posto, a hrvatski prehrambeni proizvodi jeftiniji su 50 posto", kaže Antun Lazar iz Darde.

Prednost što žive u pograničnom području koriste i drugi građani Hrvatske.

"Oko 90 posto ljudi iz Baranje kupuje u trgovinama u Srbiji. Jeftinije je čak nego u Mađarskoj. Jedino je meso ovde skuplje nego u Hrvatskoj", kaže Antun Lazar i dodaje da je u Bezdanu pazario za 800 kuna, a to bi ga u Hrvatskoj sve koštalo oko 2.600 kuna.

Nema trgovine u Bezdanu u kojoj nema kupaca iz Hrvatske.

"U poslednje vreme dolaze sve više i više. Naročiti od aprila kada naša trgovina radi 24 sata. Tako da dolaze uveče, kada završe sve svoje poslove da na miru pazare. Kupuju sve za kućne potrebe. Cigarete, alkohol, začine, konditorsku robu", kaže Goran Čabrilo, Market Nova Bezdan.

"Najviše kupuju farbu za krečenje i nešto od tehnike", kaže Anes Kalender, TR Dejan, Bezdan.

Ni pijačni danu u Bezdanu ne prođu bez kupaca iz susedne dražave.

"Naplaćujemo isključivo u dinarima.Kune menjaju ovde u menjačnici. Kupci iz Hrvatske drže i Bezdan i bezdansku pijacu. Kada bi čekali samo kupce iz Bezdana bilo bi to slabo. Pazare sve najviše začinsku mlevenu papriku, garderobu", kaže Vesna Zelenika, trgovac na bezdanskoj pijaci.

"Najviše kupuju cigarete. Najudarniji dani su četvrtak i nedelja kada je ovde pijaca i subotom popodne", kaže Mira Dragojević, trgovac na pijaci.

Pazari se u u apotekama ono što može bez recepta, a razlog opet isti jeftinije je nego u Hrvatskoj.

"Svakodnevno nam dolaze pacijenti iz Hrvatske. Uglavnom kupuju dijetetske proizvode, biljne preparate, vitamine, kozmetiku, medicinsku obuću", kaže Martina Gugleta Major, koordinator Apoteka Cvejić.

I ne dolaze državljani Hrvatske u Brzdan samo zbog kupovine, već kako smo saznali i zbog ulepšavanja, jer su ovde jetinije i usluge kozmetičara, pedikira, frizera.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak