Haos u Hongkongu: Demonstranti krenuli na parlament, policija ih zaustavlja

B92 12.06.2019 14:03
Haos u Hongkongu: Demonstranti krenuli na parlament, policija ih zaustavlja


Protesti u Hongkongu su eskalirali kada su demonstranti pokušali da upadnu u zgradu parlamenta. Policija se trudi da suzavcem i palicama spreči upad.Demonstranti su blokirali ulice oko zgrade parlamenta i policiju gađaju ciglama. Ima povređenih.

Ekipe Hitne pomoći zbrinjavaju povređene, a lokalni mediji javljaju da su demonstranti ipak uspeli da uđu u jedan deo parlamenta te ih policija sada tera napolje.

Na Tviteru su se pojavile tvrdnje i fotografije da je policija pucala na demonstrante. Zvaničnici su, navodi Rojters, potvrdili da su korišćeni gumeni meci.

Šef policije Stiven Lo Vai-Čung nazvao je sukobe "neredima".

To može imati ozbiljne posedice. Naime, neredi se kažnjavaju sa do 10 godina zatvora, navodi "Saut Čajna morning post".

"Nismo imali drugog izbora nego da upotrebimo oružje kako bismo zaustavili nerede", kazao je šef policije. U Hongkongu se danima održavaju protesti zbog uvođenja novog zakona o ekstradiciji.

Zbog demonstranata danas je odložena planirana rasprava o predlogu tog zakona u parlamentu Hongkonga. Rasprava o zakonu odložena je na neodređeno vreme.

Izmene zakona treba da pojednostave proceduru za svaki pojedinačni slučaj za odobravanje izručenja traženih osumnjičenih drugim zemljama, uključujući matičnu zemlju Kinu, Makao i Tajvan, pored 20 zemalja sa kojima Hongkong već ima sporazum o ekstradiciji. Glasanje o Zakonu zakazano je za 20. jun.

Protivnici usvajanja predloženog zakona smatraju da optuženi u kineskom pravosudnom sistemu neće imati ista prava kao u Hongkongu.

Hongkong, bivša britanska kolonija, vraćena je Kini 1997. godine, uz garancije autonomije i slobode, uključujući poseban pravni sistem.

 


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak