Vučić i Palmer: Takse prepreka dijalogu, da se ukinu

RTV 10.06.2019 12:00
Vučić i Palmer: Takse prepreka dijalogu, da se ukinu


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i visoki funkcioner Stejt departmenta Metju Palmer saglasili su se danas u Beogradu da su takse na srpsku robu prepreka dijalogu Beograda i Prištine.Predsednik Vučić preneo je novinarima da je ukazao svom američkom sagovorniku da su neistinite priče, ,u delu zapadne javnosti, kako je Srbija iskoristila to što je Priština uvela takse da "zatvori" dijalog Beograda i Prištine.

"Rekao sam mu da je suština u tome - kako da razgovarate sa nekim ko sprečava protok roba i usluga u 21. veku", rekao je Vučić.

"Ako niste u situaciji da prebacite keks sa jedne na drugu teritoriju, a o čemu onda drugom da razgovarate, a treba da govorimo o mnogo komplikovanijim i važnijim pitanjima", zapitao je Vučić.

Vučić: Srbija spremna za Pariz, ali sastanak neizvestan

Vučić je izjavio da je Srbija spremna za sastanka u Parizu o KiM, ali da nije siguran da li će tog sastanka biti.

"Mi smo uvek spremni, željni razgovora, dijaloga i kompromisa, ali postoje stvari koje isključuju svaku mogućnost normalnog odnosa", rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara da li i šta očekuje od sastanka u Parizu, koji je predviđen za početak jula.

"Ne mislim da iko želi da još jednom čuje kako neko neće da ukida takse. Ali, najvažnije je da svi, zajedno sa nemačkim i francuskim partnerima, učinimo da se sačuvaju mir i stabilnost. Ipak, stvari su uvek mnogo važnije od jednog, dva ili pet sastanaka i suština je uvek ispred forme", kazao je Vučić.

Vučić se nada, kako je rekao, da će Srbija, i njeni zapadni partneri, umeti i uspeti da urade nešto, ako ne sada u Parizu, onda u nekoj bliskoj budućnosti, da dođe do suštinskog nastavka dijaloga".

Palmer: Takse prepreka dijalogu - da se ukinu!

Palmer je izjavio da su takse koje je uvela prištinska vlast prepreka dijalogu Beograda i Prištine, a time i njihovom evropskom putu, i da bi Vašington želeo da se one ukinu.

Palmer je najavio da će se kasnije danas sastati sa predstavnicima američkih kompanija koje posluju u Srbiji, sa kojima će razgovarati o tome kakvu štetu trpe zbog taksi koje je Priština uvela.

SAD, prema njegovim rečima, nastavljaju da podržavaju dijalog Beograda i Prištine, koji se vodi pod posredovanjem EU, a ima za cilj normalizaciju odnosa.

"Jako je važno da se nastavi dijalog, jer on otvara evropski put, kako za Srbiju, tako i Kosovo. Vidimo da su takse prepreka tome. Želeli bi da se one ukinu i da se time omogući obema stranama da se vrate na dijalog", kazao je Palmer.

On se zahvalio predsedniku Vučiću za partnerstvo sa SAD, i za posvećenost dijalogu.

"Možete da računate na prijateljstvo SAD i podršku evropskoj budućnosti Srbije", poručio je Palmer.

On je preneo da je sa Vučićem razgovarao o mnogim aspektima odnosa SAD i Srbije, o tome gde se nalazi dijalog Beograda i Prištine.

"Naširoko smo razgovarali o bilateralnim odnosima, koji su jaki i napreduju, posebno u ekonomskoj oblasti", rekao je on.

Istakao je da su SAD posvećene podršci i investiranju u Srbiju.

Okrenimo se budućnosti, umesto da gledamo unazad

Umesto da stalno gledamo unazad, treba da se okrenemo budućnosti, rekao je Palmer, upitan šta danas misli o NATO agresiji 1999. godine, te izrazio žaljenje zbog gubitaka života.

On je rekao sa SAD shvataju koliko je osetljivo pitanje "NATO intervencije na Kosovu za građane Srbije".

"Naravno, nama je jako žao zbog gubitaka života, ali takva je odluka doneta...Umesto da stalno gledamo unazad treba da ohrabrimo sve da gledaju napred i da je za građane Srbije i građane Kosova važno da se usmere na evropsku budućnost za obe zemlje", rekao je on i zaključio:

"Treba da priznamo kakvu cenu je platio narod na obe strane zbog te operacije i da se okrenemo boljoj budućnosti".


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak