Venecuelu napustilo četiri miliona ljudi

N1info 09.06.2019 23:26
Venecuelu napustilo četiri miliona ljudi


Četiri miliona izbeglica i migranata napustilo je Venecuelu od izbijanja ekonomske i političke krize u toj zemlji.Zemlju napuštaju zbog nasilja, hiperinflacije, nezaposlenosti i nedostatka hrane i lekova.

Visoki komesarijat Ujedinjenih naroda za izbeglice - UNHCR i Međunarodna organizacija za migracije - IOM su saopštili da je broj izbeglica i migranata krajem 2015. godine iznosio 700.000, ali do sredine ove godine dostigao je četiri miliona.

Navodi se da postoji hitna potreba pružanja podrške zemljama koje su ih primile, a radi se uglavnom o Kolumbiji, Peruu, Čileu, Ekvadoru, Brazilu i Argentini.

Ujedinjene nacije tvrde da se u Kolumbiji nalazi više od 1,3 miliona Venecuelanaca, dok ih je 768.000 u Peruu, zbog čega je peruanski predsednik Martin Viskara najavio da će njegova zemlja uvesti strožije mere za Venecuelance koji žele doći u Peru, odnosno da će im to dozvoljavati samo uz vizu.

Venecuela je zapala u duboku političku i ekonomsku krizu od kada se u januaru opozicioni lider Huan Gvaido proglasio za privremenog predsednika države, a vrhunac krize je bio 30. april, kada je pozvao na vojni udar usmeren na predsednika Nikolasa Madura.


IzvorDodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak