Afera 'državni udar': Svi špijuni protiv Mila

Novosti 09.06.2019 22:36
Afera 'državni udar': Svi špijuni protiv Mila


Podgorica izdala poternicu za stranim državljanima zbog "državnog udara". Prevrat pripremali operativci iz Rusije, CIA i Mosada



AFERA "državni udar", odnosno navodni pokušaj prevrata na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori 16. oktobra 2016. godine, u kojoj su prvostepenom presudom od 9. maja drakonskim kaznama osuđeni državljani Rusije, Srbije i lideri srpskih partija u ovoj državi, dobija nove detalje.

Naime, Specijalno državno tužilaštvo proširilo je istragu, identifikovalo strane državljane "pripadnike kriminalne organizacije koji su nasilno pokušali da uđu u Skupštinu Crne Gore" i za njima raspisao poternicu.

Svi oni su bliski saradnici bivšeg operativca CIA Džozefa Asada koji je odbio da svedoči u ovoj aferi, u kojoj je, kako tvrde prorežimski mediji u Podgorici, doneta naredba o proširenju istrage i određivanju pritvora osim za Džozefa Asada, i protiv Ladislaoa Karbaljose (agent FBI), Skota Rivasa (agenta FBI), Horhea Mijara (agenta FBI), Džona Džozefa di Paola (agenta CIA), Meteosa Konstantinua (državljanina Velike Britanije), Jorama Friga (državljanina Izraela), Ronija Košaba Juhana al Belatija (državljanina Iraka) i Iračanina Reni Kosaba al Belatija.

Demokratski front, čiji su lideri Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni na po pet godina zatvora u ovoj aferi, postavio je zbog toga pitanje vrhovnom državnom tužiocu Ivici Stankoviću da li se radi o verodostojnoj Naredbi o proširenju istrage i određivanju pritvora pobrojanim osobama i da li dolazi do veleobrta, "jer u Naredbi o proširenju istrage piše da je Džozef Asad (agent CIA) početkom 2016. formirao kriminalnu organizaciju sa dvojicom Rusa, Eduardom Šišmakovim i Vladimirom Popovim"?!

Da li ste sa Naredbom o istrazi i rešenjem o pritvoru za američke, britanske i izraelske državljane, upoznali partnerske ambasade ovih država?

Džozef Asad

Afera 'državni udar': Svi špijuni protiv Mila

- Po kom osnovu je potpredsednik Vlade Crne Gore i ministar pravde Zoran Pažin poslao urgenciju Republici Kipru od 23. maja ove godine, kojom traži ponovno izručenje Jorama Friga, nakon što su kiparske vlasti odbile da ga izruče - pitaju iz DF.

Demokratski front konstatuje, ukoliko su objavljeni dokumenti verodostojni, da ispada da su agenti GRU, zajedno sa agentima CIA, FBI, MI6 i Mosada, organizovali kriminalnu grupu koja je imala za cilj rušenje ustavnog poretka u Crnoj Gori i sprečavanje ulaska u NATO.

Afera 'državni udar': Svi špijuni protiv Mila

PROŠIRENjE ZBOG SVEDOČENjA BRAJANA SKOTA

VIŠI sud navodi da je istraga proširena na osnovu svedočenja obaveštajca CIA Brajana Skota (na slici), koji je 2016. svedočio pred podgoričkim sudom. On je tada rekao da je dobio ponudu da obavi evakuaciju određenih osoba iz Podgorice, što je odbio, ali je stupio u kontakt sa Džozefom Asadom, koji je takođe bivši pripadnik CIA. Asad je tada angažovao četvoricu Amerikanaca i oni su preduzimali mere obezbeđenja pojedinih lica protiv kojih se vodi postupak pred sudom u Podgorici zbog pokušaja terorizma.


Izvor



Dodaj komentar
  Anonimni komentar
Ime:
Lozinka:
  Zapamti me na ovom računaru

Naslov:
Pošalji mi svaki odgovor na moj komentar
Pošalji mi svaki novi komentar na ovaj članak